نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/08/11

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر دامغان

موضوع:
عدم رعایت غبطه موکل از ناحیه وکیل

پرسش:
خص (الف) به شخص (ب) وکالت کلی جهت فروش هرگونه معامله نسبت به یک قطعه ملک مسکونی می دهد. وکیل ملک را برای خودش معامله می کند و سپس آن را به شخص (ج) انتقال می دهد و شخص (ج) نیز آن را به شش قطعه تفکیک کرده و به اشخاص دیگری انتقال می دهد. آیا شخص (الف) که مالک اولیه بوده حق فسخ یا ابطال یا رد معامله و بالتبع معاملات بعدی را دارد یا صرفا می تواند به لحاظ عدم رعایت غبطه وی از ناحیه وکیل مطالبه خسارت نماید؟ آیا رد یا قبول معامله یا فسخ آن موکول و منوط به زمان خاصی است یا هر زمانی این حق را دارد که معامله را رد و ابطال نماید؟

نظر هیئت عالی:
در فرضی هم که به وکیل اختیار داده شده که هرگونه صلاح و مقتضی می داند معامله کند رعایت مصلحت موکل لازم است ولیکن در این که آیا وکیل می تواند خود طرف معامله قرار گیرد در صحت چنین معامله ای تردید وجود دارد زیرا در موردی که وکالت به طور مطلق داده می شود آیا وکیل صلاحیت دارد تا خود طرف معامله قرار گیرد؟ قانون مدنی پاسخ صریحی ندارد. در ماده 1240 قانون مدنی قیم را از معامله با مولی علیه در موردی که به سمت قیمومت از طرف او با خود معامله می کند منع کرده است. ماده 119 قانون امور حسبی در مورد امین غایب و جنین نیز همین حکم را جاری می داند.

نظر اکثریت:
با توجه به مواد 66710721073 و 1074 قانون مدنی در صورت عدم رعایت غبطه موکل از ناحیه وکیل معامله غیرنافذ است که در صورت تایید موکل معامله صحیح و در صورت رد معامله از ناحیه موکل معامله باطل است و بدیهی است معامله بعدی نیز باطل است. نظر دادگاه های تجدیدنظر استان نیز بر همین منوال است.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 667 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی چون وکیل غبطه موکل را مراعات نکرده است در صورت اثبات وکیل موظف به پرداخت خسارت می باشد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 119- مقررات راجع به وظایف و اختیارات و مسئولیت قیم شامل امین غائب و جنین هم می شود.

مشاهده ماده 119 قانون امور حسبی

ماده 1240 - قیم نمی تواند به سمت قیمومت از طرف مولی علیه با خود معامله کند اعم از این که مال مولی علیه را به خود منتقل کند یا مال خود را به او انتقال دهد.

مشاهده ماده 1240 قانون مدنی

ماده 1074 - حکم ماده فوق در موردی نیز جاری است که وکالت بدون قید بوده و وکیل مراعات مصلحت موکل را نکرده باشد.

مشاهده ماده 1074 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM