نشست قضایی شماره 1399-6780

نشست قضایی شماره 1399-6780

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6780


کد نشست:
1399-6780

تاریخ برگزاری:
1397/09/12

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر گلپایگان

موضوع:
دیه شکستگی یا خردشدگی استخوان های کف دست پا و کشکک زانو

پرسش:
شکستگی یا خردشدگی (کوبیدگی) استخوان های «کف دست و پا و کشکک زانو» دیه مقدر دارد یا ارش؟ مستند و مستدل بیان فرمایید؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت همکاران که مورد را مشمول دیه مقدر با ابتناء بر فتاوی فقهای معاصر دانستند مورد تایید اعضای هیات عالی است.

نظر اکثریت:
استخوان های کف دست و پا جزء استخوان های دست و پا است با توجه به اصل 167 از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مواردی که حکم دعوا در قوانین مدون نیاید قاضی باید با استناد به فتاوی معتبر مراجع حکم قضیه را صادر نماید موضوع قبلا از موسسه آموزشی و پژوهشی قضاء استعلام شده (جلد هفتم از پرسمان قضایی ص 161) برابر نظریه یاد شده که محصول تتبع در متون فقهی شیعه و استفتا از فقهای عظام از جمله آقایان صافی گلپایگانی مکارم شیرازی بهجت نوری همدانی است: شکستگی استخوان های یاد شده مشمول دیه مقدر است البته در خصوص شکستگی استخوان های کف دست اگر معیوب بهبود یابد ارش تعیین می شود و ارش مزبور در هر حال و حسب مورد باید بیش از چهار درصد از دیه کامل باشد و اگر بهبودی کامل حاصل شود چهاردرصد از دیه کامل مرد مسلمان دیه شکستگی استخوان های کف دست اعلام شده است «فی کسرالکف اذا جبرت علی غیر اثم و لاعیب اربعون دینار» استخوان کشکک جزء استخوان های پا می باشد که شکستگی آن دیه مقدر دارد.

نظر اقلیت:
با توجه به نص صریح مواد 569 568 637 و 646 از قانون مجازات اسلامی 1392 شکستگی و خردشدگی استخوان های کف دست و پا و کشکک زانو مشمول تعیین ارش است رویه حاکم در محاکم و پزشکی قانونی نیز تعیین ارش برای ضایعات مذکور است در قانون مجازات اسلامی 1392 نصی مبنی بر تعیین دیه برای شکستگی و خردشدگی استخوان های یاد شده وجود ندارد به قاعده کلی در ماده 568 از قانون مجازات اسلامی 1392 مراجعه می کنیم و ارش تعیین می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 637 ـ قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که به هر علت دارای انگشت نمیباشد موجب ارش است. تبصره ـ در قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که کمتر از پنج انگشت دارد علاوه بر دیه آن انگشتان نسبتی از ارش کف دست نیز ثابت است بدین ترتیب که اگر مچ دست دارای یک انگشت باشد علاوه بر دیه یک انگشت چهار پنجم ارش کف دست و اگر دارای دو انگشت باشد علاوه بر دیه دو انگشت سه پنجم ارش کف دست و اگر دارای سه انگشت باشد علاوه بر دیه سه انگشت دو پنجم ارش کف دست و اگر دارای چهار انگشت باشد علاوه بر دیه چهار انگشت یک پنجم ارش کف دست نیز پرداخت می شود.

مشاهده ماده 637 قانون مجازات اسلامی

ماده 568 ـ در شکستگی عضوی که دارای دیه مقدر است چنانچه پس از جنایت به گونه ای اصلاح شود که هیچ عیب و نقصی در آن باقی نماند چهار بیست و پنجم دیه آن عضو ثابت است و چنانچه با عیب و نقص اصلاح شود یا برای آن عضو دیه مقدری نباشد ارش ثابت است مگر در مواردی که در این قانون خلاف آن مقرر شده باشد.

مشاهده ماده 568 قانون مجازات اسلامی

ماده 569 ـ دیه شکستن ترک برداشتن و خرد شدن استخوان هر عضو دارای دیه مقدر به شرح زیر است: الف ـ دیه شکستن استخوان هر عضو یک پنجم دیه آن عضو و اگر بدون عیب درمان شود چهار پنجم دیه شکستن آن است. ب ـ دیه خرد شدن استخوان هر عضو یک سوم دیه آن عضو و اگر بدون عیب درمان شود چهار پنجم دیه خرد شدن آن استخوان است. پ ـ دیه ترک برداشتن استخوان هر عضو چهار پنجم دیه شکستن آن عضو است. ت ـ دیه جراحتی که به استخوان نفوذ کند بدون آنکه موجب شکستگی آن گردد و نیز دیه موضحه آن یک چهارم دیه شکستگی آن عضو است.

مشاهده ماده 569 قانون مجازات اسلامی

ماده 646 ـ احکام مذکور در دیه دست و انگشتان آن در پا و انگشتان آن نیز جاری است.

مشاهده ماده 646 قانون مجازات اسلامی

اصل 167- قاضی موظف است کوشش کند حکم هر دعوا را در قوانین مدونه بیابد و اگر نیابد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوای معتبر حکم قضیه را صادر نماید و نمی تواند به بهانه سکوت یا نقص یا اجمال یا تعارض قوانین مدونه از رسیدگی به دعوا و صدور حکم امتناع ورزد.

مشاهده ماده 167 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM