نشست قضایی شماره 1400-8643

نشست قضایی شماره 1400-8643

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8643


کد نشست:
1400-8643

تاریخ برگزاری:
1398/04/12

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر زرندیه

موضوع:
حق آبه چاه کشاورزی منقول است یا غیر منقول.

پرسش:
آیا حق آبه چاه کشاورزی مال منقول است یا غیر منقول ؟

نظر هیئت عالی:
حق آبه چاه کشاورزی مشمول مقررات ماده 18 قانون مدنی است و در تقسیم بندی اموال غیر منقول تبعی قرار می گیرد بنابراین ملحق به زمین کشاورزی است مگر اینکه دارای سند مالکیت جداگانه باشد و یا هنگام معامله به عدم الحاق آن به زمین زراعی تصریح گردیده باشد زیرا در نظر عرف هم حق آبه چاه زراعی و کشاورزی به طور مستقل قابل معامله و واگذاری هست.

نظر اکثریت:
حقوق دانان در یک تقسیم بندی رایج مال غیرمنقول را در چهار دسته تعریف نموده اند: مالی را که نقل و انتقال آن ذاتا ممکن نباشد غیرمنقول ذاتی و مالی که در اثر عملیات یک شخص امکان جابه جایی آن نباشد را غیرمنقول اکتسابی و اموال منقولی که قانون گذار آن ها را در حکم غیرمنقول قرار داده غیرمنقول حکمی و حقوقی که به تبع مال غیرمنقول حاصل می شوند را غیرمنقول تبعی تعریف کرده اند. تعریف حق آبه در تبصره 1 ماده 18 قانون توزیع عادلانه آب بیان شده و این مقرره اشعار می دارد: «حقابه عبارت است از حق مصرف آبی که در دفاتر از جمیع قدیم یا اسناد مالکیت یا حکم دادگاه یا مدارک قانونی دیگر قبل از تصویب این قانون برای ملک یا مالک آن تعیین شده باشد.» با این وصف اکثریت همکاران قضایی دادگستری زرندیه اعتقاد دارند حق آبه اراضی کشاورزی مال غیرمنقول است و با توجه به تعریف یاد شده باید گفت حق بهره برداری از آب با حق آب تفاوت دارد و ممکن است در یک سال به علت خشکسالی آبی وجود نداشته باشد اما همچنان زمین دارای حق آبه است لیکن در خصوص اینکه حق آبه تحت کدام قسم از اموال غیرمنقول قرار می گیرد عده ای از همکاران محترم عقیده دارند قانون گذار آن را در حکم مال غیرمنقول دانسته و از مصادیق ماده 17 قانون مدنی است و اکثریت همکاران قضایی بر این نظر هستند که حق آبه با توجه به تعریف قانونی از جمله حقوق ناشی از غیرمنقول است و از مصادیق حقوق مندرج در ماده 18 قانون مدنی (غیرمنقول تبعی) به شمار می رود و درحقیقت نوعی حق انتفاع و چنانچه از اراضی دیگران بگذرد تا به زمین مالک برسد نوعی حق ارتفاق است و این مفهوم از ماده 42 آیین نامه قانون ثبت نیز قابل استنباط می باشد لذا این حق قابل نقل و انتقال است و چنانچه مانع صریح قانونی وجود نداشته باشد می تواند مورد معامله قرار گیرد.

نظر ابرازی:
نظر اقلیت در میان همکاران قضایی آن است که حق آبه مال منقول است با این استدلال که برای تعریف حق آبه باید به ماهیت حقوقی " آب" مراجعه کنیم و چون "آب" مال منقول است و نقل آن از نقطه ای به نقطه دیگر ممکن است لذا حق آبه هم که ناظر به بهره برداری از آب است مال منقول خواهد بود و تحت مصادیق ماده 19 قانون مدنی قرار می گیرد. در حقیقت آنچه که مورد استفاده قرار می گیرد آب است و حق آبه چیزی جدا از آب نیست به همین خاطر است که افراد می توانند بخشی از آن را بفروش برسانند کما اینکه این اقدام امری مرسوم است و کشاورزان آب اضافی را به دیگران انتقال می دهند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 18 ـ وزارت کشاورزی می تواند مطابق ماده 19 این قانون در صورت وجود ضرورت اجتماعی و به طور موقت نسبت به صدور پروانه مصرف معقول آب برای صاحبان حقابه های موجود اقدام نماید. بدون این که حق آن گونه حقابه داران از بین برود. تبصره 1 ـ حقابه عبارت از حق مصرف آبی است که در دفاتر جزء جمع قدیم یا اسناد مالکیت یا حکم دادگاه یا مدارک قانونی دیگر قبل از تصویب این قانون برای ملک یا مالک آن تعیین شده باشد. تبصره 2 ـ مصرف معقول مقدار آبی است که تحت شرایط زمان و مکان و با توجه به احتیاجات مصرف کننده و رعایت احتیاجات عمومی و امکانات طبق مقررات این قانون تعیین خواهد شد.

مشاهده ماده 18 قانون توزیع عادلانه آب

ماده 18 - حق انتفاع از اشیای غیرمنقول مثل حق عمری و سکنی و همچنین حق ارتفاق نسبت به ملک غیر از قبیل حق العبور و حق المجری و دعاوی راجعه به اموال غیرمنقوله از قبیل تقاضای خلع ید و امثال آن تابع اموال غیرمنقول است.

مشاهده ماده 18 قانون مدنی

ماده 17 - حیوانات و اشیایی که مالک آن را برای عمل زراعت اختصاص داده باشد از قبیل گاو و گاومیش و ماشین و اسباب و ادوات زراعت و تخم و غیره و به طور کلی هر مال منقول که برای استفاده از عمل زراعت لازم و مالک آن را به این امر تخصیص داده باشد از جهت صلاحیت محاکم و توقیف اموال جزو ملک محسوب و در حکم مال غیرمنقول است و همچنین است تلمبه و گاو و یا حیوان دیگری که برای آبیاری زراعت یا خانه و باغ اختصاص داده شده است.

مشاهده ماده 17 قانون مدنی

ماده 19 - اشیایی که نقل آن از محلی به محل دیگر ممکن باشد بدون این که به خود یا محل آن خرابی وارد آید منقول است.

مشاهده ماده 19 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM