نشست قضایی شماره 1399-7437

نشست قضایی شماره 1399-7437

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7437


کد نشست:
1399-7437

تاریخ برگزاری:
1398/01/22

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر مرودشت

موضوع:
نحوه محاسبه جزای نقدی در بزه انتقال منافع غیر در قبال دریافت ودیعه رهن کامل

پرسش:
جزای نقدی در بزه انتقال منافع غیر در فرضی که متهم منافع ملک غیر را در قبال دریافت ودیعه (آنچه که در عرف رهن کامل ملک گفته می شود) به دیگری واگذار کرده باشد به چه کیفیتی می بایست محاسبه و مورد حکم واقع شود؟

نظر هیئت عالی:
جزای نقدی می بایست به اندازه ودیعه دریافتی باشد یعنی معادل مالی که کلاهبرداری کرده است نتیجتا نظریه ابرازی صحیح اعلام می شود.

نظر اکثریت:
در این فرض می بایست اجرت المثل ملک مزبور در مدتی که منافع آن به دیگری واگذار شده باشد با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری تعیین و بر اساس آن جزای نقدی مورد حکم قرار گیرد چه؛ این اجرت المثل مالی است که در واقع امر و من غیر حق به متهم رسیده است.

نظر اقلیت:
در این فرض اساسا جزای نقدی نخواهیم داشت؛ چرا که اصل مال که به صاحبش بر می گردد و منافع نیز می بایست از طریق طرح دعوی حقوقی مطالبه شود؛ ضمن آنکه الزامی به محکومیت متهم به تمام مجازات ها نمی باشد. نکته دیگر آنکه؛ قانون گذار مقرر کرده جزای نقدی باید به میزانی باشد که مال اخذ شده است؛ حال آنکه در این فرض مالی اخذ نشده است. ملک که به صاحبش بر می گردد و ودیعه نیز به منتقل الیه داده شده است؛ مضافا آنکه ضرورت تفسیر به نفع متهم نیز این نظر را تقویت می نماید.

نظر ابرازی:
جزای نقدی می بایست به اندازه ودیعه دریافتی باشد؛ چرا که در اینجا در واقع امر مالی اخذ شده است و منشاء آن نیز من غیر حق و از طریق انتقال منافع غیر بوده و ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین به ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری نیز مقرر نموده که جزای نقدی می بایست معادل مالی باشد که اخذ شده است؛ مالی نیز که اخذ شده همان ودیعه مبحوث عنه می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM