نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/01/25

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر بوکان

موضوع:
نحوه دریافت خسارت از شرکت بیمه با توجه به شرایط موجود در قرارداد بیمه

پرسش:
شخصی دادخواستی به طرفیت شرکت بیمه ایران مطرح کرده و به استناد قرارداد بیمه مطالبه خسارت ناشی از آتش سوزی را در کارگاه خویش کرده است. شرکت بیمه با استناد به این که در قرارداد بیمه صراحتقید شده است که به نفع بانک تجارت قرارداد مذکور (بیمه) را منعقد می کند ایراد کرده است. آیا ایراد شرکت بیمه (خوانده) وارد است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (4) مدنی: سوال مطروحه کاملا روشن نیست و جزییات قرارداد منعقده بین خواهان و شرکت بیمه بیان نشده است و نمی توان جواب کافی به سوال داد. در نهایت اگر خواهان با بیمه قراردادی منعقد کرده و در قرارداد حق استفاده از بیمه را به بانک تجارت اختصاص داده باشد نمی تواند از بیمه وجهی را مطالبه کند.

نظر اکثریت:
چون در قرارداد بیمه متنازع فیه اشاره شده است که خواهان به نفع بانک بیمه می کند لذا بانک ذی نفع است. مع ذلک خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نیست لذا با استناد به ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ناظر به بند (10) ماده 84 همان قانون قرار رد دعوای مذکور صادر می شود.

نظر اقلیت:
با استناد به مواد 4 و 5 قانون بیمه مصوب 7/2/1316 چون موضوع بیمه ممکن است مال یا حق مالی یا هر نوع مسیولیت حقوقی باشد و در فرض سوال نیز خواهان مسیولیت حقوقی آن اموال را به عهده دارد لذا می تواند طرح دعوا کند و دعوایش پذیرفته می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 89 - درمورد بند (1) ماده (84) هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید و طبق ماده (27) عمل می کند و در مورد بند (2) ماده (84) هرگاه دعوا در دادگاه دیگری تحت رسیدگی باشد از رسیدگی به دعوا خودداری کرده پرونده را به دادگاهی که دعوا در آن مطرح است می فرستد و در سایر موارد یادشده در ماده (84) قرار رد دعوا صادر می نماید.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 4 ـ موضوع بیمه ممکن است مال باشد اعم از عین یا منفعت یا هر حق مالی یا هر نوع مسئولیت حقوقی مشروط بر اینکه بیمه گذار نسبت به بقاء آنچه بیمه می دهد ذی نفع باشد و همچنین ممکن است بیمه برای حادثه یا خطری باشد که از وقوع آن بیمه گذار متضرر می گردد.

مشاهده ماده 4 قانون بیمه

ماده 5 ـ بیمه گذار ممکن است اصیل باشد یا به یکی از عناوین قانونی نمایندگی صاحب مال یا شخص ذینفع را داشته یا مسئولیت حفظ آن را از طرف صاحب مال داشته باشد.

مشاهده ماده 5 قانون بیمه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM