نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/09/23

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر شاهرود

موضوع:
غایب مفقودالاثر

پرسش:
آیا برای صدور حکم موت فرضی غایب مفقودالاثر موضوع مواد 1019 و 1020 قانون مدنی به خصوص بند یک ماده 1020 حتما باید پس از گذشت ده سال از آخرین خبری که از مفقود (غایب) رسیده سن غایب به 75 سال رسیده باشد یا خیر؟ آیا قبل از 75 سال هم می شود حکم به موت فرضی صادر کرد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
هر چند موارد مندرج در بندهای 1020 قانون مدنی با توجه به صدر آن تمثیلی است اما در خصوص پاسخ به سوال طرح شده که مشخصا ناظر به بند 1 ماده 1020 قانون مدنی می باشد الزاما باید همین شرایط (حداقل 10 سال از آخرین خبری که از غایب رسیده سپری شده و سن غایب از 75 سال گذشته باشد) رعایت شود بنابراین نظریه اقلیت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
برای صدور حکم موت فرضی ماده 1019 قانون مدنی که حکم کلی را بیان می کند و اساس و مبنای صدور حکم موت فرضی محسوب می شود مورد نظر است یعنی باید از تاریخ آخرین خبری که از حیات غایب رسیده مدتی گذشته باشد که عادتا چنین شخصی زنده نمی ماند و بندهای ماده 1020 قانون مدنی از باب تمثیل است و حصری نیست و اگر برای دادگاه محرز شود که غایب به بیماری صعب العلاج مبتلا شده یا حادثه دیگری برای وی پیش آمده که عادتا شخص زنده نمی ماند می تواند به استناد ماده 1019 قانون مدنی قبل از 75 سال نیز حکم موت فرضی را صادر کند.

نظر اقلیت:
برای صدور حکم موت فرضی رعایت بندهای 1 و 2 و 3 ماده 1020 و ماده 1022 قانون مدنی ضرورت دارد و لذا در خصوص بند یک ماده 1020 قانون مدنی به هیچ وجه نمی توان قبل از رسیدن سن غایب به 75 سال حکم موت فرضی را صادر کرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1019 - حکم موت فرضی غایب در موردی صادر می شود که از تاریخ آخرین خبری که از حیات او رسیده است مدتی گذشته باشد که عادتا چنین شخصی زنده نمی ماند.

مشاهده ماده 1019 قانون مدنی

ماده 1020 - موارد ذیل از جمله مواردی محسوب است که عادتا شخص غایب زنده فرض نمی شود: 1 - وقتی که ده سال تمام از تاریخ آخرین خبری که از حیات غایب رسیده است گذشته و در انقضای مدت مزبور سن غایب از هفتاد و پنج سال گذشته باشد؛ 2 - وقتی که یک نفر به عنوانی از عناوین جزء قشون مسلح بوده و در زمان جنگ مفقود و سه سال تمام از تاریخ انعقاد صلح بگذرد بدون این که خبری از او برسد هر گاه جنگ منتهی به انعقاد صلح نشده باشد مدت مزبور پنج سال از تاریخ ختم جنگ محسوب می شود؛ 3 - وقتی که یک نفر حین سفر بحری در کشتی بوده که آن کشتی در آن مسافرت تلف شده است سه سال تمام از تاریخ تلف شدن کشتی گذشته باشد بدون این که از آن مسافر خبری برسد.

مشاهده ماده 1020 قانون مدنی

ماده 1022 - اگر کسی در نتیجه ی واقعه ای به غیر آن چه در فقره ی 2 و 3 ماده 1020 مذکور است دچار خطر مرگ گشته و مفقود شده و یا در طیاره بوده و طیاره مفقود شده باشد وقتی می توان حکم موت فرضی او را صادر نمود که پنج سال از تاریخ دچار شدن به خطر مرگ بگذرد بدون این که خبری از حیات مفقود رسیده باشد.

مشاهده ماده 1022 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM