نشست قضایی شماره 1400-8603

نشست قضایی شماره 1400-8603

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8603


کد نشست:
1400-8603

تاریخ برگزاری:
1399/04/09

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
بررسی مواد 39و 40 و 43 آیین دادرسی مدنی

پرسش:
آیا مواد 39 و 40 و 43 قانون آیین دادرسی مدنی مخالف هم وضع شده اند ؟ در صورت مثبت بودن این اختلاف در چیست؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال تعارضی بین مواد 39 40 و 43 ق.آ.د.م وجود ندارد چنانچه استعفای وکیل قبل از تعیین وقت رسیدگی باشد مراتب استعفای وکیل به اصیل ابلاغ و دادرسی یک ماه متوقف می شود اگر بعد از تعیین و ابلاغ وقت دادرسی باشد استعفای وکیل باید در زمانی به دادگاه اعلام گردد که امکان ابلاغ به اصیل برای تعیین وکیل جدید یا شرکت در جلسه دادرسی باشد لذا استعفای وکیل از موجبات تجدید جلسه رسیدگی نمی باشد.

نظر اتفاقی:
بین این مواد هیچ تعارضی وجود ندارد زیرا که ماده 39 قانون آیین دادرسی مدنی که به جای ماده 66 قانون آیین دادرسی مدنی (اصلاحی 1334) آورده شده اختصاص به زمانی دارد که وکیل استعفایش را مستقیما به دادگاه اطلاع داده و به موکل هم اعلام نکرده باشد و همچنین جلسه ای هم تشکیل نشده باشد به نظر می آید که ماده 39 و 40 تعبیری از دادرسی هم دارد. ماده 41 هم محاکمه را در نظر گرفته اصل بر این هست که دادرسی متوقف نشود. اوقات دادرسی با هم تفاوت دارند گاهی وقت احتیاطی یا نظارت و گاهی تشکیل جلسه می باشد. اگر وقت احتیاطی بود و وکیل استعفاء داد چون برای جلسه محکمه هنوز وقت نگذاشته ایم استعفاء برای موکل اعلام می نماییم یعنی دادرسی را متوقف می نماییم و اگر وقت جلسه (محاکمه) را تعیین کرده باشیم و با استعفای وکیل مواجه شدیم هم دو حالت متصور است: اگر وقت کافی داشته باشیم برای اینکه به موکل اعلام نماییم اخطار به موکل می دهیم ولی اگر وقت نداشتیم و مهلت کم باشد و بدون اخذ توضیح هم نتوان رسیدگی کرد اینجا مجوز برای تجدید جلسه می باشد و جلسه را تجدید می نماییم و مطابق ماده 40 اقدام می نماییم. البته باید توجه هم داشت که چنانچه وکیل دادگستری به منظور اطاله دادرسی استعفا دهد مرتکب تخلف انتظامی شده است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 39 - درصورتی که وکیل استعفای خود را به دادگاه اطلاع دهد دادگاه به موکل اخطار می کند که شخصا یا توسط وکیل جدید دادرسی را تعقیب نماید و دادرسی تا مراجعه موکل یا معرفی وکیل جدید حداکثر به مدت یک ماه متوقف می گردد. وکیلی که دادخواست تقدیم کرده در صورت استعفاء مکلف است آن را به اطلاع موکل خود برساند و پس از آن موضوع استعفای وکیل و اخطار رفع نقص توسط دادگاه به موکل ابلاغ می شود رفع نقص به عهده موکل است.

مشاهده ماده 39 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 40 - درصورت فوت وکیل یا استعفا یا عزل یا ممنوع شدن یا تعلیق از وکالت یا بازداشت وی چنانچه اخذ توضیحی لازم نباشد دادرسی به تاخیر نمی افتد و درصورت نیاز به توضیح دادگاه مراتب را در صورت مجلس قید می کند و با ذکر موارد توضیح به موکل اطلاع می دهد که شخصا یا توسط وکیل جدید در موعد مقرر برای ادای توضیح حاضر شود.

مشاهده ماده 40 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 43 - عزل یا استعفاء وکیل یا تعیین وکیل جدید باید در زمانی انجام شود که موجب تجدید جلسه دادگاه نگردد درغیر این صورت دادگاه به این علت جلسه را تجدید نخواهد کرد.

مشاهده ماده 43 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM