نشست قضایی شماره 1398-5956

نشست قضایی شماره 1398-5956

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5956


کد نشست:
1398-5956

تاریخ برگزاری:
1396/07/14

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نجف آباد

موضوع:
لزوم نیاز به صدور و ابلاغ اجراییه جهت اجرای گزارش های اصلاحی شورای حل اختلاف

پرسش:
آیا گزارش های اصلاحی صادره از شورای حل اختلاف جهت اجرا نیاز به صدور و ابلاغ اجراییه دارد؟

نظر هیئت عالی:
اجرای گزارش های اصلاحی صادر شده از شورای حل اختلاف نیاز به درخواست صدور اجراییه صدور دستور قاضی شورای حل اختلاف و النهایه صدور و ابلاغ اجراییه مطابق مقررات قانون اجرای احکام مدنی است چه قانونگذار در ماده 29 قانون شورای حل اختلاف از صدور اجراییه بحث می کند و در تبصره ذیل آن در مقام تاکید برآمده و نیاز به دستور قاضی شورای حل اختلاف و جری سایر تشریفات و تمهیدات مربوط به اجرای احکام مدنی است.

نظر اکثریت:
چون در ماده 29 قانون شوراهای حل اختلاف در مورد صدور اجراییه بحث شده است لذا تبصره ماده 29 در مقام بیان بوده است علی هذا این ماده در مقام بیان اجراییه را از گزارش های اصلاحی صادره از شورای حل اختلاف حذف کرده است. این مقوله از تاسیسات جدید قانون شوراهای حل اختلاف است که در ماده 33 قانون شوراهای حل اختلاف سابق وجود نداشت و به نظر می رسد هدف از این تاسیس ترغیب افراد به صلح و سازش است. مضاف بر آن که هدف از صدور اجراییه اطلاع محکوم علیه است به اینکه محکوم به را پرداخت کنند در حالی که در گزارش اصلاحی طرفین توافق دارند و به تعهدات خود مطلع هستند. چه بسا در گزارش اصلاحی موعد پرداخت همان زمان تنظیم گزارش یا روز بعد از آن باشد که با لزوم صدور اجراییه اجرای آن در موعد مورد توافق متعسر می گردد.

نظر اقلیت:
طبق اصول کلی قانون نویسی لازم است که تبصره در راستای متن باشد. در متن ماده از صدور اجراییه صحبت شده است و تبصره در مقام بیان تخصیص نیست بلکه در مقام بیان تاکید است بر آنکه اجرای گزارش اصلاحی دستور قاضی شورا را لازم دارد. به علاوه حذف اجراییه ابهاماتی را ایجاد می کند. برای مثال در ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بیان شده در صورتی که مدعی اعسار دادخواست اعسار را در فرجه 30 روزه از تاریخ ابلاغ اجراییه تقدیم نماید بدون تامین آزاد خواهد شد و در فرض حذف اجراییه این ابهام ایجاد می شود که موعد 30 روزه از چه تاریخی احتساب می شود؟ از دیگر سو قانون اجرای احکام مدنی به عنوان حاکم قانون مادر و حاکم بر اجرای تمام احکام مدنی به لزوم صدور اجراییه جز در موارد استثنایی تاکید دارد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 29ـ اجرای آرای قطعی در امور مدنی به درخواست ذی‏نفع و با دستور قاضی شورا پس از صدور برگه اجرائیه مطابق مقررات مربوط به اجرای احکام مدنی و اجرای احکام قطعی در امور کیفری طبق مقررات آیین دادرسی کیفری توسط قاضی واحد اجرای احکام شورای حل اختلاف محل به عمل می‏آید. تبصره ـ گزارش های اصلاحی تنظیم شده توسط شورای حل اختلاف به دستور قاضی شورا توسط واحد اجرای احکام شورای حل اختلاف اجراء می­شود.

مشاهده ماده 29 قانون شورای حل اختلاف

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM