نشست قضایی شماره 1399-7400

نشست قضایی شماره 1399-7400

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7400


کد نشست:
1399-7400

تاریخ برگزاری:
1397/07/05

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
طرح دعوی قیم به طرفیت صغیر

پرسش:
زوجه به طرفیت ورثه همسر متوفایش از جمله دو فرزند صغیر خود دعوی مالی (مطالبه مهریه یا غیره) طرح نموده و فرزندان صغار راسا به عنوان خوانده طرف دعوی قرار گرفته اند از قضا قیم صغار خود خواهان است که با شخص دیگری ازدواج نکرده قیم نامه نیز ارایه شده آیا طرح دعوی به این شکل صحیح است اقدام دادگاه چگونه باید باشد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال چون قیم نمی تواند هم خواهان و هم نماینده خواندگان (صغار) باشد بنابراین صغار بدون قیم تلقی و دادگاه موظف به توقیف دادرسی است و مراتب را در اجاری ماده 56 قانون امور حسبی به دادستان مربوط اعلام تا وفق مقررات نسبت به پیشنهاد تعیین قیم برای صغار در پرونده مورد رسیدگی اقدام و در ثانی با معرفی قیم دادرسی ادامه می یابد بدیهی است بنا بر مستنبط از مواد 63 و 94 قانون امور حسبی و ماده 1222 قانون مدنی موضوع تعدد قیم در حقوق موضوعه پیش بینی شده و قیم دوم صرفا در پرونده ی مطالبه مهریه و.. . زوجه به طرفیت صغار زوج متوفی دارای سمت قیمومت می باشد و زوجه در در سایر امور همچنان قیم صغار خواهد بود.

نظر اکثریت:
باید قرار عدم استماع دعوی صادر گردد زیرا :

نظر اقلیت:
باید قیم جدید صرفا برای دفاع از این پرونده تعیین شود:

نظر ابرازی:
باید قرار عدم اهلیت خوانده صادر کرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1222 - در هر موردی که دادستان به نحوی از انحاء به وجود شخصی که مطابق ماده 1218 باید برای او نصب قیم شود مسبوق گردید باید به دادگاه مدنی خاص رجوع و اشخاصی را که برای قیمومت مناسب می داند به آن دادگاه معرفی کند. دادگاه مدنی خاص از میان اشخاص مزبور یک یا چند نفر را به سمت قیم معین و حکم نصب او را صادر می کند و نیز دادگاه مذکور می تواند علاوه بر قیم یک یا چند نفر را به عنوان ناظر معین نماید در این صورت دادگاه باید حدود اختیارات ناظر را نیز تعیین کند. اگر دادگاه مدنی خاص اشخاصی را که معرفی شده اند معتمد ندید اشخاص دیگری را از دادسرا خواهد خواست.

مشاهده ماده 1222 قانون مدنی

ماده 1250 - هر گاه قیم در امور مربوطه به اموال مولی علیه یا جنحه یا جنایت نسبت به شخص او مورد تعقیب مدعی العموم واقع شود محکمه به تقاضای مدعی العموم موقتا قیم دیگری برای اداره ی اموال مولی علیه معین خواهد کرد.

مشاهده ماده 1250 قانون مدنی

ماده 1231 - اشخاص ذیل نباید به سمت قیمومت معین شوند: 1 - کسانی که خود تحت ولایت یا قیمومت هستند؛ 2 - کسانی که به علت ارتکاب جنایت یا یکی از جنحه های ذیل به موجب حکم قطعی محکوم شده باشند: سرقت خیانت در امانت کلاهبرداری اختلاس هتک ناموس یا منافیات عفت جنحه نسبت به اطفال ورشکستگی به تقصیر. 3 - کسانی که حکم ورشکستگی آن ها صادر و هنوز عمل ورشکستگی آن ها تصفیه نشده است؛ 4 - کسانی که معروف به فساد اخلاق باشند؛ 5 - کسی که خود یا اقربای طبقه ی اول او دعوایی بر محجور داشته باشد.

مشاهده ماده 1231 قانون مدنی

ماده 56- هر یک از دادگاه ها که در جریان دعوی مطلع به وجود محجوری شود که ولی یا وصی یا قیم نداشته باشد باید به دادستان برای تعیین قیم اطلاع بدهد.

مشاهده ماده 56 قانون امور حسبی

ماده 63- در مورد تعدد قیم و همچنین در موردی که ناظر معین شده است دادگاه معین می کند که در صورت اختلاف نظر بین قیم ها یا بین قیم و ناظر به دادگاه یا شخص ثالثی رجوع نماید و یا ترتیب دیگری را برای رفع اختلاف پیش بینی نماید.

مشاهده ماده 63 قانون امور حسبی

ماده 94- در صورتی که قیم متعدد بوده و با شرکت یکدیگر در اموال محجور تعدی یا تفریط نمایند هر یک از آن ها مسئولیت تضامنی دارند و اگر بعضی از قیمین بدون شرکت دیگران تعدی یا تفریط در اموال محجور نمایند مسئولیت متوجه به کسی خواهد بود که تعدی یا تفریط کرده است.

مشاهده ماده 94 قانون امور حسبی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM