نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/12/19

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر گلپایگان

موضوع:
تسری تبصره ماده 109 قانون آیین دادرسی مدنی به دعاوی اعسار

پرسش:
آیا تبصره ماده 109 قانون آیین دادرسی مدنی منصرف از دعاوی اعسار است؟ به عبارت دیگر آیا تبصره ماده مزبور در کلیه دعاوی از جمله اعسار نیز قابل اعمال است یا خیر؟ یا اینکه در خصوص دعاوی اعسار ماده 12 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی 1394 حاکم است؟

نظر هیئت عالی:
تبصره ذیل ماده 109 قانون آیین دادرسی مدنی به طور عموم و اطلاق مشمول کلیه دعاوی از جمله اعسار می باشد و حکم مندرج در ماده قانونی نحوه اجرای محکومیت های مالی امری مجزی و متمایز از موضوع فوق بوده و نافی اعمال آن (تبصره ماده 109 قانون آیین دادرسی مدنی) نخواهد بود و از عمومات حاکم بر طرح هر گونه دعوای حقوقی او مبلغ جریمه مندرج در آن به صندوق دادگستری واریز می شود.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه هدف مقنن از تصویب این دو ماده دو امر متفاوت است چنانکه در ماده 12 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی هدف جبران ضرر و زیان ناشی از طرح دعوی اعسار برای خوانده دعوی است که در صورت صدور حکم و نه قرار و با درخواست خوانده نهایتا خواهان محکوم به پرداخت خسارات دادرسی که طبق ماده 519 قانون آیین دادرسی شامل هزینه دادرسی ((تمبر کارشناسی و سایر هزینه های مستقیم که برای دادرسی و اثبات دعوی یا دفاع لازم است مثل هزینه تحقیقات محلی و ایاب و ذهاب کارشناسان به محل و...است)) خواهد شد اما مقصود تبصره ماده 109 قانون آیین دادرسی مدنی ناظر بر دعاوی ایـذایی و ناشـی از غرض ورزی و تاخیر در انجام تعهد است و این ماده دلالت بر کلیه دعـاوی دارد و آن را می توان شامل احکام و قرارها و از جمله دعوی اعسار دانست. لیکن باید بدین نکته توجه داشت که در این ماده احراز قصد خواهان به عنوان اقامه کننده دعوی واهی ضروری است و برخلاف درخواست موضوع ماده 12 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی 1394 که نیاز به درخواست خواهان دارد در تبصره ماده 109 قانون آیین دادرسی مدنی این تکلیف بر عهده دادگاه قرار داده شده است و نهایتا مبلغ جریمه به نفع صندوق دولت اخذ می گردد. بنابراین این دو ماده هیچ تعارض و تضادی با یکدیگر ندارند و تمام فروض بکارگیری این دو ماده با هم در یک دعوی می توانند قابل جمع و یا نفی باشند.

نظر اقلیت:
تبصره ماده 109 قانون آیین دادرسی مدنی برای دعاوی اعسار قابل استفاده و استناد نمی باشد زیرا برای اعسار حکم و قانون خاص وجود دارد خصوصا اینکه تبصره ای که ناظر بر ماده ای خاص است را نمی توان به عنوان حکم به سایر موارد تسری داد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 109 - در کلیه دعاوی مدنی اعم از دعاوی اصلی یا طاری و درخواستهای مربوط به امور حسبی به استثنای مواردی که قانون امور حسبی مراجعه به دادگاه را مقرر داشته است خوانده می تواند برای تادیه خسارات ناشی از هزینه دادرسی و حق الوکاله که ممکن است خواهان محکوم شود از دادگاه تقاضای تامین نماید. دادگاه در صورتی که تقاضای مزبور را با توجه به نوع و وضع دعوا و سایر جهات موجه بداند قرار تامین صادر می نماید و تا وقتی که خواهان تامین ندهد دادرسی متوقف خواهد ماند و در صورتی که مدت مقرر در قرار دادگاه برای دادن تامین منقضی شود و خواهان تامین ندهد به درخواست خوانده قرار رد دادخواست خواهان صادر می شود. تبصره - چنانچه بر دادگاه محرز شود که منظور از اقامه دعوا تاخیر در انجام تعهد یا ایذاء طرف یا غرض ورزی بوده دادگاه مکلف است در ضمن صدور حکم یا قرار خواهان را به تادیه سه برابر هزینه دادرسی به نفع دولت محکوم نماید.

مشاهده ماده 109 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 12ـ اگر دعوای اعسار رد شود دادگاه در ضمن حکم به رد دعوی مدعی اعسار را به پرداخت خسارات وارد شده بر خوانده دعوای اعسار مشروط به درخواست وی محکوم می کند.

مشاهده ماده 12 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM