نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1387/05/03

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر آق قلا

موضوع:
اعتراض به حفر چاه عمیق در زمین مجاور

پرسش:
چنان چه مزرعه داری قصد حفر چاه عمیق داشته باشد آیا صاحب زمین مجاور می تواند به این اقدام اعتراض کند؟ وزارت نیرو در این رابطه چه مقرراتی را وضع کرده و فروض مختلف آن چیست؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: حریم چاه برای آب خوردن و زراعت در ماده 137 قانون مدنی تعیین شده است. لیکن احداث چاه و قنات با اجازه و نظارت وزارت نیرو انجام می شود و دولت می تواند برای حفظ حقوق صاحبان چاه ها و قنوات حفر چاه را در پاره ای از نقاط ممنوع سازد. در مورد چاه های مصرف خانگی و آشامیدنی که با ظرفیت مشخص قانونی (با ظرفیت بیست و پنج متر مکعب در روز) حفر می شود رعایت حریم مجاورین و چاه های آنان ضرورت دارد و ملاک ورود ضرر به چاه سابق است که باید به اثبات رسد.

نظر اتفاقی:
با توجه به ماده 3 قانون توزیع عادلانه آب مصوب 1361 حفر هر نوع چاه اعم از عمیق و نیمه عمیق باید با مجوز و پروانه سازمان آب باشد. این سازمان برابر نظر کارشناسی در خصوص تخمین آب های زیرزمینی آن منطقه و رعایت حریم قانونی مبادرت به صدور پروانه می نماید و صاحب اراضی مجاور چنان چه نسبت به پروانه صادر شده معترض باشند می توانند به دادگاه محل زمین مراجعه کنند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 137 - حریم چاه برای آب خوردن (20) گز و برای زراعت (30) گز است.

مشاهده ماده 137 قانون مدنی

ماده 3 ـ استفاده از منابع آبهای زیرزمینی به استثنای موارد مذکور در ماده 5 این قانون از طریق حفر هر نوع چاه و قنات و توسعه چشمه در هر منطقه از کشور با اجازه و موافقت وزارت نیرو باید انجام شود و وزارت مذکور با توجه به خصوصیات هیدروژئولوژی منطقه شناسایی طبقات زمین و آبهای زیرزمینی و مقررات پیش بینی شده در این قانون نسبت به صدور پروانه حفر و بهره برداری اقدام می کند. تبصره ـ از تاریخ تصویب این قانون صاحبان کلیه چاه هایی که در گذشته بدون اجازه وزارت نیرو حفر شده باشد اعم از این که چاه مورد بهره برداری قرار گرفته یا نگرفته باشد موظفند طبق آگهی که منتشر می شود به وزارت نیرو مراجعه و پروانه بهره برداری اخذ نمایند. چنانچه وزارت نیرو هر یک از این چاه ها را لااقل طبق نظر دو کارشناس خود مضر به مصالح عمومی تشخیص دهد چاه بدون پرداخت هیچگونه خسارتی مسدود می شود و بهره برداری از آن ممنوع بوده و با متخلفین طبق ماده 45 این قانون رفتار خواهد شد. معترضین به رای وزارت نیرو می توانند به دادگاههای صالحه مراجعه نمایند.

مشاهده ماده 3 قانون توزیع عادلانه آب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM