نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/10/01

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر رامسر

موضوع:
تقاضای وراث موجر مبنی بر تخلیه عین مستاجره به دلیل تجدید بنا بدوم مجوز پس از انهدام ملک در اثر آتش سوزی

پرسش:
یک مغازه استیجاری در نتیجه وقوع آتش سوزی منهدم می شود. مستاجر مبادرت به احداث بنای مجدد می¬نماید. پس از فوت موجر وراث وی تقاضای تخلیه عین مستاجره را می¬کنند مبنی بر این که چرا مستاجر بدون اذن موجر مبادرت به تجدید بنا کرده است. آیا تقاضای تخلیه قابل پذیرش می باشد؟ (قرارداد اولیه اجاره مربوط به قبل از سال 1376 است و مستاجر دارنده حق سرقفلی هم بوده است)

نظر هیئت عالی:
: برخلاف ماده 481 و 483 قانون مدنی که خروج عین مستاجره از حیز انتفاع را از موجبات بطلان و انفساخ عقد اجاره دانسته است به موجب بندهای (2 و 5) ماده 12 قانون مالک و مستاجر سال 1356 خروج عین مستاجره از قابلیت انتفاع (آتش سوزی و عیوب دیگر) صرفا موجب ایجاد حق فسخ است و وجود حق فسخ فرع بر پذیرش بقای رابطه مالک و مستاجر است. تلف مورد اجاره یا احداث بنای جدید توسط مستاجر بدون انطباق با موجبات فسخ و تخلیه قانون سال 1356 به تنهایی مجوز دعوای تخلیه نیست. در مقام تردید نیز بقای رابطه استیجاری مشمول قانون روابط مالک و مستاجر سال 1356 استصحاب می شود.

نظر اتفاقی:
نظر اول: باتوجه به این که مستاجر حق سرقفلی داشته و ایجاد بنای مجدد توسط وی و اقدام او نافی حقوق انتفاعی مشارالیه نبوده و از آن جایی که تقاضای تخلیه موجر باید براساس همین قانون مالک و مستاجر مطرح شود چنین وضعیتی در این قانون پیش بینی نشده است و طرح دعوای موجر وجهه قانونی ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 481 - هر گاه عین مستاجره به واسطه ی عیب از قابلیت انتفاع خارج شده و نتوان رفع عیب نمود اجاره باطل می شود.

مشاهده ماده 481 قانون مدنی

ماده 483 - اگر در مدت اجاره عین مستاجره به واسطه ی حادثه کلا یا بعضا تلف شود اجاره از زمان تلف نسبت به مقدار تلف شده منفسخ می شود و در صورت تلف بعض آن مستاجر حق دارد اجاره را نسبت به بقیه فسخ کند یا فقط مطالبه ی تقلیل نسبی مال الاجاره نماید.

مشاهده ماده 483 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM