نشست قضایی شماره 1399-6868

نشست قضایی شماره 1399-6868

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6868


کد نشست:
1399-6868

تاریخ برگزاری:
1397/05/17

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر بهار

موضوع:
مطالبه خسارت وارده به مال امانتی یا عاریه ای

پرسش:
اگر شخصی با خودرویی که به صورت امانت در اختیار داشته با دیگری تصادف نماید که منجر به ایراد خسارت مالی و جانی به خودرو امانی گردد درحالی که دیگری مقصر باشد آیا شخص امین حق طرح دعوای مطالبه خسارت خودرو مورد امانت را دارد یا اینکه می بایست شخص مالک اقامه دعوا نماید؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که خسارت مالی یا جسمانی به شخص امین وارد شده باشد به عنوان متضرر حق مطالبه دارد؛ لیکن خسارت های مادی وارد بر خوردروی امانی را صرفا مالک خودرو می‎تواند مطالبه کند.

نظر اکثریت:
طبق مواد 84 و 89 آ.د.م ذینفع در مطالبه باید احراز شود و ماده 170 ق.م نیز در این خصوص بیان شده است و فرق است بین عقد امانت و عقد عاریه که تصرف منفعت است. در ماده 641 قانون مدنی بیان شده است که اگر امین خسارت را پرداخت کرده است می تواند دادخواست مطالبه را طرح نماید ماده 84 آ.د.م بند 10 هم عنوان می کند قبل از پرداخت خسارت فقط مالک می تواند طرح دعوا نماید.

نظر اقلیت:
بدلیل عدم ذینفع بودن امین دعوای ایشان رد می شود و ماده 32 قانون مدنی فقط مالک قادر به طرح دعوا است.

نظر ابرازی:
باید بین خسارت به مال و خسارت به منفعت تفکیک قایل شد. زیرا طبق مواد 328 ق.م و ماده 1 ق مسیولیت مدنی فقط مالک می تواند طرح دعوا نماید ولی اگر خسارت به منفعت وارد شده باشد امین نیز قادر به طرح دعوا می باشد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , قانون ثبت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1170 - اگر مادر در مدتی که حضانت طفل با او است مبتلا به جنون شود یا به دیگری شوهر کند حق حضانت با پدر خواهد بود.

مشاهده ماده 1170 قانون مدنی

ماده 328 - هرکس مال غیر را تلف کند ضامن آن است و باید مثل یا قیمت آن را بدهد اعم از این که از روی عمد تلف کرده باشد یا بدون عمد و اعم از این که عین باشد یا منفعت و اگر آن را ناقص یا معیوب کند ضامن نقص قیمت آن مال است.

مشاهده ماده 328 قانون مدنی

ماده 170 - حیوان گم شده (ضاله) عبارت از هر حیوان مملوکی است که بدون متصرف یافت شود ولی اگر حیوان مزبور در چراگاه یا نزدیک آبی یافت شود یا متمکن از دفاع خود در مقابل حیوانات درنده باشد ضاله محسوب نمی گردد.

مشاهده ماده 170 قانون مدنی

ماده 641 - مستعیر مسئول منقصت ناشی از استعمال مال عاریه نیست مگر این که در غیر مورد اذن استعمال نموده باشد و اگر عاریه مطلق بوده برخلاف متعارف استفاده کرده باشد.

مشاهده ماده 641 قانون مدنی

ماده 32 - تمام ثمرات و متعلقات اموال منقوله و غیرمنقوله که طبعا یا در نتیجه ی عملی حاصل شده باشد بالتبع مال مالک اموال مزبوره است.

مشاهده ماده 32 قانون مدنی

ماده 1 - مصوبات مجلس شورای اسلامی و نتیجه ی همه پرسی پس از طی مراحل قانونی به رئیس جمهور ابلاغ می شود. رئیس جمهور باید ظرف مدت پنج روز آن را امضا و به مجریان ابلاغ نماید و دستور انتشار آن را صادر کند و روزنامه ی رسمی موظف است ظرف مدت 72 ساعت پس از ابلاغ منتشر نماید. تبصره - در صورت استنکاف رئیس جمهور از امضا یا ابلاغ در مدت مذکور در این ماده به دستور رئیس مجلس شورای اسلامی روزنامه ی رسمی موظف است ظرف مدت 72 ساعت مصوبه را چاپ و منتشر نماید.

مشاهده ماده 1 قانون مدنی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 89 ـ شروع به تحقیقات مقدماتی از سوی بازپرس منوط به ارجاع دادستان است. چنانچه بازپرس ناظر وقوع جرم باشد تحقیقات را شروع می کند مراتب را فوری به اطلاع دادستان میرساند و در صورت ارجاع دادستان تحقیقات را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 89 - درمورد بند (1) ماده (84) هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید و طبق ماده (27) عمل می کند و در مورد بند (2) ماده (84) هرگاه دعوا در دادگاه دیگری تحت رسیدگی باشد از رسیدگی به دعوا خودداری کرده پرونده را به دادگاهی که دعوا در آن مطرح است می فرستد و در سایر موارد یادشده در ماده (84) قرار رد دعوا صادر می نماید.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM