نشست قضایی شماره 1400-8104

نشست قضایی شماره 1400-8104

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8104


کد نشست:
1400-8104

تاریخ برگزاری:
1399/05/29

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
رفتار مجرمانه مبنی بر کشیدن ضربدر بر روی قرارداد اقاله و امضای ذیل آن

پرسش:
چنانچه در ظهر مبایعه نامه ای با توافق طرفین قرارداد مطالبی مبنی بر اقاله قرار دادن نگاشته شده و به امضاء طرفین قرارداد برسد و سپس احد از طرفین قرارداد به بنگاه تنظیم کننده قرارداد مراجعه و بدون توافق با طرف قرارداد و با این ادعا که طرف مقابل ثمن معامله را به وی استرداد ننموده است اقدام به خط کشیدن با خودکار بر روی امضای خود نماید و روی اقاله نامه را علامت ضربدر بکشد آیا اولا؛ رفتار ارتکابی جرم می باشد یا خیر؟ ثانیا؛ در صورت عقیده به جرم بودن مصداق کدامیک از بزه های قوانین موضوعه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال اگرچه عنصر مادی عمل جعل در سند عادی محقق و مسلم است مع الوصف به لحاظ فقدان رکن روانی عناصر کامل جرم جعل محقق نیست؛ نظریه اکثریت در حد این استنتاج مورد تایید اکثریت اعضای هیات عالی است.

نظر اکثریت:
اکثریت بر این عقیده اند که رفتار ارتکابی جرم می باشد لیکن در خصوص اینکه مصداق چه جرمی می باشد با هم اختلاف دارند؛ اکثریت رفتار ارتکابی را مصداق بزه جعل می دانند و اقلیت مصداق بزه اتلاف عمدی سند غیر دولتی. استدلال طرفداران عقیده های ذکر شده به شرح ذیل می باشد:

نظر اقلیت:
سیاه کردن و خط کشیدن تا زمانی که باعث ابطال سند یا تغییر محتوای آن یا حذف و محو عبارات به نحو موثر نگردد به نحوی که در نتیجه آن تغییری در وضعیت حقوقی ذینفعان سند ایجاد نماید به جهت فقد جزء ضرری جرم محسوب نمی گردد مانند مساله حاضر که حذف عبارت فسخ نامه در سندی که اقاله می باشد و خط کشیدن بروی امضاء موجب بی اعتباری سند نمی گردد لذا هیچ جرمی واقع نشده است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 536 ـ هرگاه در مورد ماده (535) این قانون عمل یکی از دو نفر غیرمجاز و عمل دیگری مجاز باشد مانند آنکه شخصی وسیله یا چیزی را در کنار معبر عمومی که مجاز است قرار دهد و دیگری کنار آن چاهی حفر کند که مجاز نیست شخصی که عملش غیرمجاز بوده ضامن است. اگر عمل شخصی پس از عمل نفر اول و با توجه به اینکه ایجاد آن سبب در کنار سبب اول موجب صدمه زدن به دیگران می شود انجام گرفته باشد نفر دوم ضامن است.

مشاهده ماده 536 قانون مجازات اسلامی

ماده 523 ـ هرگاه شخصی با اذن کسی که حق اذن دارد وارد منزل یا محلی که در تصرف اوست گردد و از ناحیه حیوان یا شیئی که در آن مکان است صدمه و خسارت ببیند اذن دهنده ضامن است خواه آن شیء یا حیوان قبل از اذن در آن محل بوده یا بعدا در آن قرار گرفته باشد و خواه اذن دهنده نسبت به آسیب رسانی آن علم داشته باشد خواه نداشته باشد. تبصره ـ در مواردی که آسیب مستند به مصدوم باشد مانند آنکه وارد شونده بداند حیوان مزبور خطرناک است و اذن دهنده از آن آگاه نیست و یا قادر به رفع خطر نمی باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 523 قانون مجازات اسلامی

ماده 682 ـ از بین بردن شنوایی هر دو گوش دیه کامل و از بین بردن شنوایی یک گوش نصف دیه کامل دارد هرچند شنوایی دو گوش به یک اندازه نباشد.

مشاهده ماده 682 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM