نشست قضایی شماره 1399-7527

نشست قضایی شماره 1399-7527

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7527


کد نشست:
1399-7527

تاریخ برگزاری:
1397/06/18

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر ملاثانی

موضوع:
دعوی به طرفیت محجور و نصب قیم

پرسش:
در صورتیکه دعوی به طرفیت محجور اقامه شود آیا دادگاه باید منتظر نصب قیم در خصوص محجور بماند تا به دعوی رسیدگی کند یا بدون نیاز به نصب قیم میتواند قرار رد دعوی صادر نماید؟

نظر هیئت عالی:
درصورتی که دعوا به طرفیت محجور اقامه شده و فاقد ولی یا قیم باشد به استناد ماده 56 قانون امور حسبی مراتب به رییس دادگستری محل اعلام می نماید و در ماهیت امر نیز می تواند از پاسخ به دعوا امتناع کند.

نظر اکثریت:
برابر ماده 56 قانون امور حسبی و ماده 105 ق.آ.د.م دادگاه باید قرار توقیف دادرسی را صادر کند و رییس حوزه قضایی را از این موضوع مطلع سازد و منتظر نصب و تعین قیم باشد. بدین جهت دادگاه نمی تواند قرار رد دعوی صادر نماید. زیرا در ماده 86 ق.آ.د.م چنین اجازه ای به دادگاه داده نشده است موید این نظر دادنامه شماره 609 مورخ 31/ 02/ 1321 شعبه سوم دیوان عالی کشور است. لهذا به محض اینکه علیه محجور اقامه دعوی شود و دادگاه به موردی پی می برد که حسب ماده 56 قانون امور حسبی وظیفه اطلاع رسانی به دادستان یا قایم مقام او را پیدا می کند. از این رو موردی برای صدور قرار رد دعوی پیش نمی آید.

نظر اقلیت:
با عنایت به نص صریح ماده 86 ق.آ.د.م (در صورتیکه خوانده اهلیت نداشته باشد میتوان از پاسخ در ماهیت دعوی امتناع نماید ) و بخش صدر و بند (د) ماده 332قانون فوق الذکر ( قرار های قابل تجدید نظر – بند (د) قرار عدم اهلیت یکی از طرفین دعوی که یکی از قرار های قابل تجدید نظر را قرار عدم اهلیت خوانده (رد دعوی ) است. اما در فرض فقدان ولی یا قیم برای محجور مکلف به اعلام مراتب به رییس دادگستری محل برابر ماده 56 قانون امور حسبی است. لازم به ذکر است که صدور قرار توقیفی دادرسی به استناد ماده 105 ق.آ.د.م ناظر به مواردی است که یکی از طرفین در خلال رسیدگی محجور شود بند 3ماده 84 در خصوص خواهان است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 56- هر یک از دادگاه ها که در جریان دعوی مطلع به وجود محجوری شود که ولی یا وصی یا قیم نداشته باشد باید به دادستان برای تعیین قیم اطلاع بدهد.

مشاهده ماده 56 قانون امور حسبی

ماده 1218 - برای اشخاص ذیل نصب قیم می شود: 1 - برای صغاری که ولی خاص ندارند؛ 2 - برای مجانین و اشخاص غیررشید که جنون یا عدم رشد آن ها متصل به زمان صغر آن ها بوده و ولی خاص نداشته باشند؛ 3 - برای مجانین و اشخاص غیررشید که جنون یا عدم رشد آن ها متصل به زمان صغر آن ها نباشد.

مشاهده ماده 1218 قانون مدنی

ماده 105 - هرگاه یکی از اصحاب دعوا فوت نماید یا محجور شود یا سمت یکی از آنان که به موجب آن سمت داخل دادرسی شده زایل گردد دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف و مراتب را به طرف دیگر اعلام می دارد. پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع جریان دادرسی ادامه می یابد مگر این که فوت یا حجر یا زوال سمت یکی از اصحاب دعوا تاثیری در دادرسی نسبت به دیگران نداشته باشد که در این صورت دادرسی نسبت به دیگران ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 86 - در صورتی که خوانده اهلیت نداشته باشد می تواند از پاسخ در ماهیت دعوا امتناع کند.

مشاهده ماده 86 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM