نشست قضایی شماره 1399-7401

نشست قضایی شماره 1399-7401

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7401


کد نشست:
1399-7401

تاریخ برگزاری:
1398/08/30

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سقز

موضوع:
حدود اختیارات وکیل و تاثیر آن بر مسئولیت مدنی

پرسش:
سه نفر ورثه که یک واحد آپارتمانی از مورث به ارث باقی مانده است به شخصی وکالت در فروش آن واحد آپارتمانی را می دهند شخص وکیل اقدام به فروش ملک به مبلغ 315/000/000 تومان به شخص دیگری می نماید و سهم هرکدام از ورثه را از فروش ملک را نقدا پرداخت ولی به ازای سهم احدی از وراث که مبلغ35/000/000 تومان است یک فقره چک بابت ثمن معامله از خریدار اخذ نموده و به وارث مذکور تحویل می دهد در حالی که مشخص می گردد چک محل نداشته و خالی از وجه بوده است و وکیل وراث در پاسخ وارث مورد اشاره بیان می دارد من مسیولیتی ندارم حق شما را از خریدار بگیرید. حال سوال این است که وارث نامبرده علیه چه کس یا کسانی می تواند اقدام به طرح دعوی حقوقی مطرح نماید؟ آیا وکیل در قبال موکل مذکور مسیولیت مدنی دارد یا خیر؟ لطفا پاسخ مستدل و مستند باشد.

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال وکیل در صورتی مسیول است که در انجام وظایف وکالتی مرتکب تقصیر شده باشد که در آن صورت مطابق قواعد عمومی مسیولیت مدنی پاسخگو می باشد؛ ضمنا وکیل در انجام معامله و فروش ملک باید غبطه موکلین خود را رعایت کند در صورتی که بابت سهم احد از وراث نسبت به ثمن معامله چک دریافت و تحویل موکلش نماید و اقدام وکیل مبنی بر اعتماد به خریدار از جهت داشتن محل چک دریافتی بوده باشد مسیولیتی متوجه وکیل نخواهد بود و باید به طرفیت خریدار یا مسیولین چک طرح دعوا گردد.

نظر اتفاقی:
در خصوص موضوع باید میزان تعهدات قراردادی و الزامات خارج از قرارداد مورد توجه و لحاظ قرار داد و چنانچه قرار بر این شده باشد که معامله نقد باشد وکیل نباید معامله به نسیه انجام دهد چنانچه وکیل معامله را نقد انجام داده باشد اما یک فقره چک بگیرد تا به بانک مراجعه نماید و ثمن را دریافت نماید اما چک محل نداشته باشد چنانچه وکیل غبطه موکل را نخورده باشد و بدون اذن موکل با چک معامله را انجام داده باشد موکل می تواند علیه صادر کننده چک و وکیل خود اقدام به طرح دعوی حقوقی نماید البته باید در خصوص میزان مسیولیت وکیل موضوع با کارشناسی و با دقت بررسی گردد تا اینکه مشخص گردد حسب مورد ضامن است یا خیر یعنی تعدی و تفریط نموده است یا خیر.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 - کسی که به حیثیت و اعتبارات شخصی یا خانوادگی او لطمه وارد شود می تواند از کسی که لطمه وارد آورده است جبران زیان مادی معنوی خود را بخواهد هرگاه اهمیت زیان و نوع تقصیر ایجاب نماید دادگاه می تواند در صورت اثبات تقصیر علاوه بر صدور حکم به خسارت مالی حکم به رفع زیان از طریق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن نماید.

مشاهده ماده 10 قانون مسئولیت مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM