نشست قضایی شماره 1399-7629

نشست قضایی شماره 1399-7629

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7629


کد نشست:
1399-7629

تاریخ برگزاری:
1397/01/21

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر شهرضا

موضوع:
وصف کیفری جابجا نمودن یا اسکان اتباع بیگانه فاقد مجوز اقامت در کشور

پرسش:
با عنایت به مجموعه قوانین مدون نظام حقوقی ایران جابه جا نمودن یا اسکان گروهی اتباع بیگانه ای که فاقد مجوز اقامت و یا ورود به کشور می باشند دارای وصف کیفری می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی قوه قضاییه به شماره 7/98/2006 مورخ 1398/12/27 به شرح زیر مورد تایید است:

نظر اکثریت:
با عنایت به ماده 15 قانون راجع به ورود و اقامت اتباع بیگانه خارجه در ایران که اعلام می دارد: "هر کس عامدا بدون داشتن اسناد و جواز لازم از سرحد ایران عبور کند و همچنین هرکس که از راه های غیر مجاز و یا سرحدات ممنوعه عبور نماید به حبس تادیبی از سه ماه تا یک سال و به جزای نقدی از دویست ریال تا دو هزار ریال و یا یکی از این دو مجازات محکوم می شوند مگر اینکه جرم آنها مشمول قوانینی گردد که مجازات سخت تری معین کرده باشد" لذا شخص بیگانه فاقد مجوز متهم محسوب و با توجه به منطوق ماده 553 قانون مجازات اسلامی (( هر کس شخصی را که قانونا دستگیر شده و فرار کرده یا کسی را که متهم است به ارتکاب جرمی و قانونا امر به دستگیری او شده است مخفی کند یا وسایل فرار او را فراهم کند به ترتیب ذیل مجازات خواهد شد:

نظر اقلیت:
با عنایت به ماده 15 قانون راجع به ورود و اقامت اتباع بیگانه خارجه در ایران که اعلام می دارد: "هر کس عامدا بدون داشتن اسناد و جواز لازم از سرحد ایران عبور کند و همچنین هرکس که از راه های غیر مجاز و یا سرحدات ممنوعه عبور نماید به حبس تادیبی از سه ماه تا یک سال و به جزای نقدی از دویست ریال تا دو هزار ریال و یا یکی از این دو مجازات محکوم می شوند مگر اینکه جرم آنها مشمول قوانینی گردد که مجازات سخت تری معین کرده باشد" لذا شخص بیگانه فاقد مجوز مجرم محسوب و با توجه به منطوق ماده 554 قانون مجازات اسلامی (( هر کس از وقوع جرمی مطلع شده و برای خلاصی مجرم از محاکمه و محکومیت مساعدت کند از قبیل این که برای او منزل تهیه کند یا ادله جرم را مخفی نماید یا برای تبریه مجرم ادله جعلی ابراز کند حسب مورد به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.)) شخصی که جابه جا نمودن یا اسکان گروهی اتباع بیگانه ای که فاقد مجوز اقامت و یا ورود به کشور بوده را مرتکب شود با داشتن سایر شرایط مسیولیت کیفری به لحاظ مساعدت در خلاصی مجرم از محاکمه به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه واژه مجرم در ماده 554 قانون مجازات اسلامی ناظر به موردی است که محکومیت کیفری حاصل شده باشد و از سوی دیگر واژه متهم در ماده 553 قانون مجازات اسلامی ناظر به موردی است که پرونده ای علیه شخص در دادسرا مفتوح شده باشد لذا مورد سوال فاقد وصف کیفری است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 554 ـ براساس نظر حکومتی مقام رهبری دیه جنایت بر اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به اندازه دیه مسلمان تعیین می گردد.

مشاهده ماده 554 قانون مجازات اسلامی

ماده 553 ـ وارث دیه شخص متولد از زنا درصورتی که فرزند و همسر نداشته باشد و زنا از هر دو طرف با رضایت صورت گرفته باشد مقام رهبری است و چنانچه یکی از طرفین شبهه داشته یا اکراه شده باشد همان طرف یا اقوام او وارث دیه می باشند

مشاهده ماده 553 قانون مجازات اسلامی

ماده 15 ـ اشخاص ذیل به حبس تعزیری از 1 تا 3 سال و یا به جزای نقدی از پانصد هزار ریال تا سه میلیون ریال محکوم می شوند مگر اینکه جرم آنها مشمول قوانینی گردد که مجازات سخت تری معین کرده باشد: (اصلاحی 14/7/1367) 1 ـ هر کس گذرنامه یا جواز اقامت یا جواز عبور جعل کند و یا با علم مجعول بودن از آنها استفاده کند و یا این قبیل اوراق مجعوله را برای دیگری تحصیل نماید. 2 ـ هر کس عامدا در نزد مامورین ذی دخل برای تحصیل تذکره و یا جواز اقامت و یا جواز عبور شهادت کذب داده و یا اظهارات خلاف واقع نماید و یا موضوعاتی را که در تشخیص تابعیت موثر است کتمان نماید و یا گذرنامه و یا جواز اقامت و یا جواز عبور و یا ورقه هویتی که به وسائل مزبور تحصیل شده است عامدا از آنها استفاده کند. 3 ـ هر کس عامدا بدون داشتن اسناد و جواز لازم از مرز ایران عبور کند و همچنین هر کس که از راه های غیر مجاز و یا مرزهای ممنوعه عبور نماید. 4 ـ هر کس برای اثبات هویت و یا تابعیت خود از اسناد و یا اوراق و یا ورقه هویت متعلق به دیگری استفاده کند و هر کس برای اثبات تابعیت و یا هویت یک نفر خارجی اسناد و اوراق و یا ورقه هویت متعلق به خود یا غیر را به دیگری بدهد. 5 ـ هر کسی که برای فرار از اجراء تصمیم اخراج که درباره او اتخاذ شده است مخفی شود و یا پس از اخراج شدن از ایران مجددا بدون اجازه به خاک ایران مراجعت کند. 6 ـ هر کس در یکی از اعمال مذکوره فوق شرکت یا معاونت کرده باشد. 7ـ هر کس برای استفاده از حقوقی که به موجب این قانون و یا آیین نامه های مربوطه به آن می توان تحصیل نمود در خارج از کشور مرتکب یکی از اعمال مذکوره در بندهای 1 2و 4 این ماده بشود پس از آمدن به ایران در صورتی که در خارج از کشور به موجب حکم قطعی محکوم و مجازات نشده باشد تعقیب و مجازات خواهد شد. تبصره 1 ـ شروع به ارتکاب جرم های مذکوره در این ماده در حکم ارتکاب خواهد بود. تبصره 2 ـ خارجیانی که به تبع اغنام و احشامشان وارد خاک ایران شوند علاوه بر ضبط احشام به نفع دولت ایران به پنج ماه تا یک سال حبس یا 000/30 تا 000/80 ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد و در صورتی که بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت همسایه عهدنامه ای منعقد شده باشد بر اساس آن عمل خواهد شد.

مشاهده ماده 15 قانون راجع به ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM