نشست قضایی شماره 1398-6646

نشست قضایی شماره 1398-6646

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6646


کد نشست:
1398-6646

تاریخ برگزاری:
1396/10/03

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نجف آباد

موضوع:
نحوه رسیدگی به ماده 45 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر

پرسش:
با توجه به تصویب و لازم الاجرا شدن ماده 45 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر (محدود کردن مجازات اعدام و حبس ابد) و با عنایت به اینکه حسب ماده 10 قانون مجازات اسلامی قانون مساعد عطف به ماسبق می شود اعمال تخفیف های جایگزین محکومیت های حبس ابد و اعدام که در زمان حکومت قانون آیین دادرسی کیفری سابق در دادگاه های انقلاب با وحدت قاضی منتهی به صدور حکم گردیده بود با کدام دادگاه است؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و لحاظ این امر که اعمال مقررات فوق الذکر مستلزم نقض دادنامه قطعی از حیث اساس محکومیت نبوده و صرفا ناظر به اصلاح مجازات تعیین شده است؛ بنابراین در صورت تقاضای محکوم علیه یا قاضی اجرای احکام کیفری دادگاه صادرکننده حکم قطعی به موضوع رسیدگی و رای مقتضی را صادر می نماید؛ بنابراین وحدت یا تعدد قاضی در فرض مطروحه موثر در مقام نبوده و شناسایی دادگاه صادرکننده رای قطعی یا دادگاه جانشین آن ملاک تصمیم گیری خواهد بود.

نظر اکثریت:
دادگاه انقلاب شهرستان با تعدد قاضی صالح است. نظر به اینکه اولا؛ رسیدگی دادگاه در اعمال ماده 45 مکرر قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و عطف به ماسبق نمودن آن صرفا تخفیف مجازات محض نبوده و دادگاه در تعیین مجازات می بایست بدون شرایط مندرج در ماده 45 از حیث سردستگی میزان مواد و غیره را بررسی نماید لذا احراز این موارد از این حیث که در تعیین مجازات اعدام حبس ابد یا حبس درجه یک یا دو حسب مورد موثر است می بایست با دادگاهی با قضات دارای ابلاغ خاص سوابق و صلاحیت های خاص و با تعدد قاضی باشد که در ماده 297 قانون آیین دادرسی کیفری مدنظر مقنن بوده است.

نظر اقلیت:
دادگاه شهرستان صادر کننده رای بدوی با وحدت قاضی رسیدگی می نماید؛

نظر ابرازی:
دادگاه انقلاب مرکز استان با تعدد قاضی صالح است. با توجه به متن ماده 297 دادگاه انقلاب با تعدد قاضی در مرکز هر استان تشکیل می شود و تشکیل آن در غیر مرکز استان منوط به تشخیص رییس قوه قضاییه است که مستلزم ابلاغ است امکان اعمال مقررات تشکیل محکمه با تعدد قاضی در شهرستان وجود ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

ماده 296 ـ دادگاه کیفری یک دارای رییس و دو مستشار است که با حضور دو عضو نیز رسمیت می یابد. در صورت عدم حضور رییس ریاست دادگاه به عهده عضو مستشاری است که سابقه قضایی بیشتری دارد. تبصره 1 ـ دادگاه کیفری یک در مرکز استان و به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستان ها تشکیل می شود. در حوزه هایی که این دادگاه تشکیل نشده است به جرایم موضوع صلاحیت آن در نزدیکترین دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی آن استان رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ دادرس علی البدل حسب مورد می تواند به جای رئیس یا مستشار انجام وظیفه کند. همچنین با انتخاب رئیس کل دادگستری استان عضویت مستشاران دادگاههای تجدید نظر در دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می کند بلامانع است. تبصره 3 ـ دادگاه های کیفری استان و عمومی جزائی موجود به ترتیب به دادگاههای کیفری یک و دو تبدیل می شوند. جرایمی که تا تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگاه ثبت شده است از نظر صلاحیت رسیدگی تابع مقررات زمان ثبت است و سایر مقررات رسیدگی طبق این قانون در همان شعب مرتبط انجام می شود. این تبصره درمورد دادگاه انقلاب و دادگاههای نظامی نیز جاری است.

مشاهده ماده 296 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 297 ـ دادگاه انقلاب در مرکز هر استان و به تشخیص رییس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستان ها تشکیل می شود. این دادگاه برای رسیدگی به جرایم موجب مجازات مندرج در بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون دارای رییس و دو مستشار است که با دو عضو نیز رسمیت دارد. دادگاه برای رسیدگی به سایر موضوعات با حضور رییس یا دادرس علی البدل یا یک مستشار تشکیل می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ مقررات دادرسی دادگاه کیفری یک به شرح مندرج در این قانون در دادگاه انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می کند جاری است.

مشاهده ماده 297 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM