نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/06/08

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
امکان انحلال عقد وقف بعد از تحقق آن به نحو صحت

پرسش:
شخصی ملک خود را جهت دفن اموات شهر تبریز به شهرداری وقف کرده و در انتهای وقف-نامه قید می¬کند که اگر از ملک مورد نظر غیر از قبرستان انتفاع دیگری به عمل آید ملک به مالکیت واقف یا ورثه¬اش اعاده خواهد شد. اداره اوقاف نسبت به موقوفه سند وقفی اخذ کرده است اما ملک عملا در تصرف شهرداری بوده و قسمت عمده آن تبدیل به پارک و فضای سبز شده است. حال سوال این است که با توجه به حاصل نشدن منظور واقف و همچنین شرط اعاده مالکیت زمین به واقف یا ورثه¬اش آیا سند وقفی اداره اوقاف با دعوی ورثه واقف قابل ابطال و مالکیت محل به نامبردگان قابل اعاده است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: با تحقق وقف و عمل به آن دیگر مالکیتی برای واقف باقی نمانده است تا بتوان از آن عدول کرد و اگر در عمل به وقف نظر واقف مورد لحاظ قرار نگرفته باشد با رعایت مقررات و نظامات قانونی و قواعد آمره حاکم بر موضوع الزام به اجرای منظور واقف قابل رسیدگی است. بنابراین نظر اول ابرازی تایید می¬شود. با این تذکر که چنان چه عمل به وقف با لحاظ مقررات و نظامات شهری متعذر باشد عمل به وقف عام در امور خیر عمومی بلااشکال به نظر می¬رسد.

نظر اتفاقی:
نظر اول ـ وقف از جمله عقودی است که به لحاظ اهمیت اجتماعی و شرعی آن جنبه شبه عبادی داشته و معامله به معنای خاص کلمه و یک عقد کاملا خصوصی محسوب نمی¬شود و به این جهت اقاله آن و همچنین درج خیار شرط در ضمن آن به اعتقاد اکثر فقها و حقوقدانان جایز نیست و همچنان¬که اقاله وقف بعد از تحقق آن با اراده حاکم در وقف عام یا طبقه اول موقوف¬علیهم در وقف خاص ممکن نیست درج خیار فسخ نیز جایز نخواهد بود. بنابراینصرف¬نظر از این که ماهیت قید یا شرط مندرج در وقف¬نامه مذکور خیار شرط بوده یا شرط فاسخ است به لحاظ عدم امکان انحلال عقد وقف بعد از تحقق آن به نحو صحت شرط مذکور باطل بوده و قابل ترتیب اثر نیست و در این شرایط متولی یا هر ذی¬نفع دیگر حق الزام به اجرای تعهدات قراردادی و عمل بر طبق نظر واقف را داشته و شهرداری ملزم می¬شود که مطابق نظر واقف عمل کند و مالکیت محل قابل اعاده نیست؛ زیرا در وقف مالکیت باقی نمی¬ماند تا قابل اعاده باشد و باید مطابق ماده 8 قانون اوقاف عمل شده و در صورت عدم امکان انجام منظور واقف موقوفه صرف بریات عامه شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 8 ـ در آمد موقوفات مجهول المصرف و موقوفاتی که به صیغه مبرات مطلقه وقف شده قابل مصرف در تحقیق و تبلیغ و نشر کتب در زمینه معارف اسلامی و عمران موقوفات می باشد زیر نظر سازمان به مصرف می رسد. تبصره ـ درآمد موقوفات متعذرالمصرف و موقوفاتی که عواید آنها به سبب قلت گرچه با پس انداز چند سال برای اجرای نظر واقف کافی نباشد با تشخیص تحقیق اوقاف در موارد اقرب به غرض واقف در محل به مصرف می رسد. آن قسمت از درآمد موقوفاتی که به علت کثرت عوائد زائد بر مصرف متعارف باشد حتی الامکان در موارد اقرب به نظر واقف صرف گردد و در صورت نبودن مورد اقرب در مطلق امور خیریه به مصرف خواهد رسید. مقصود از متعذرالمصرف آن است صرف درآمد موقوفه در مصارف مقرر به علت فراهم نبودن وسایل و یا انتفاء موضوع و یا عدم احتیاج به مصرف مقدور نباشد.

مشاهده ماده 8 قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM