نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/11/15

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نظنز

موضوع:
مطالبه اجاره¬بها در عوض خسارات ناشی از عدم اجرای تعهد

پرسش:
چنان چه شخص (الف) متعهد به تحویل مواد خوراکی در تاریخ خاص به شخص (ب) باشد و بر این مبنا نیز شخص (ب) جهت جلوگیری از فساد و از بین رفتن مواد خوراکی یک واحد سردخانه را برای موعد تحویل به مدت یک¬ماه اجاره و اقدام به پرداخت اجاره¬بهای آن می-کند و در موعد تحویل شخص (الف) از ایفای تعهد خودداری می¬کند. آیا شخص (ب) مستحق دریافت مبلغ اجاره¬بهای سردخانه به عنوان خسارات ناشی از عدم اجرای تعهد شخص (الف) است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5) مدنی: با توجه به مواد 515 و 520 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب درامور مدنی و ماده 226 قانون مدنی و مقررات قانون مسیولیت مدنی ذی¬نفع می¬تواند خسارت ناشی از عدم انجام به موقع تعهد را مطالبه کند که این خسارات معطوف به عمومات خسارات ناشی از عدم انجام تعهد است؛ لیکن مستقیما ظهور در اجاره¬بهای سردخانه مورد سوال ندارد. هر چند در محاسبه خسارات کارشناس مربوط باید جمیع جهات را منظور کرده که اجور مذکور نیز به عنوان یکی از مولفه های غیرمستقیم بروز خسارت می¬تواند مدنظر قرار گیرد. در نتیجه نظرات ابرازی تا حدی که با این نظر منطبق باشد مورد تایید است.

نظر اکثریت:
به استناد مواد 515 و520 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی به لحاظ عدم ارتباط مستقیم بین خسارت وارده و فعل خوانده مبلغ اجاره¬بهای سردخانه قابل مطالبه نیست.

نظر اقلیت:
به استناد ماده 1 قانون مسیولیت مدنی به لحاظ این که اقدام خوانده باعث ورود خسارت به خواهان شده است این مبلغ قابل مطالبه است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 226 - در مورد عدم ایفای تعهدات از طرف یکی از متعاملین طرف دیگر نمی تواند ادعای خسارت نماید مگر این که برای ایفای تعهد مدت معینی مقرر شده و مدت مزبور منقضی شده باشد و اگر برای ایفای تعهد مدتی مقرر نبوده طرف وقتی می تواند ادعای خسارت نماید که اختیار موقع انجام با او بوده و ثابت نماید که انجام تعهد را مطالبه کرده است.

مشاهده ماده 226 قانون مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 520 - درخصوص مطالبه خسارت وارده خواهان باید این جهت را ثابت نماید که زیان وارده بلاواسطه ناشی از عدم انجام تعهد یا تاخیر آن و یا عدم تسلیم خواسته بوده است در غیر این صورت دادگاه دعوای مطالبه خسارت را رد خواهد کرد.

مشاهده ماده 520 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM