نشست قضایی شماره 1400-8202

نشست قضایی شماره 1400-8202

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8202


کد نشست:
1400-8202

تاریخ برگزاری:
1399/05/22

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
فرآیند صدور قرار عدم دسترسی به محتویات پرونده و رفع اثر از آن

پرسش:
1- مهلت زمانی قرار عدم دسترسی صادره از ناحیه بازپرس تا چه زمانی می باشد؟ 2- آیا متهم یا وکیل صرفا می توانند یک بار این درخواست را مطرح نماید یا اینکه می توانند به صورت مکرر درخواست مطالعه پرونده را داشته باشند؟ 3- در صورت درخواست مکرر آیا بازپرس هر بار ملزم به صدور قرار عدم دسترسی می باشد؟ 4- چنانچه بازپرس دلایل صدور قرار عدم دسترسی به محتویات پرونده را مرتفع بداند آیا نیاز به صدور قرار جدیدی جهت مطالعه پرونده می باشد؟

نظر هیئت عالی:
قرار عدم دسترسی به اوراق پرونده مقید به زمان محدود نمی باشد و تا تکمیل تحقیقات ادامه دارد و صرف درخواست مکرر متهم یا وکیل وی موجب صدور قرار عدم دسترسی مجدد را اقتضا نمی کند. چنانچه بازپرس موجبات عدم دسترسی را مرتفع بداند با درخواست مطالعه پرونده موافقت می نماید و نیازی به صدور دستور جدید نمی باشد.

نظر اکثریت:
وقتی که متهم یا وکیل وی تقاضای مطالعه پرونده را مطرح می نماید چنانچه بازپرس مطالعه پرونده را منافی با کشف حقیقت بداند و یا اتهام متهم از جمله جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی باشد قرار عدم دسترسی به محتویات پرونده را صادر می نماید و این قرار دارای مهلت زمانی خاصی نمی باشد و تا پایان تحقیقات مقدماتی پابرجا و معتبر خواهد بود. قاعدتا متهم و وکیل وی می توانند در آینده نیز مطالعه پرونده را درخواست کنند و چنانچه بازپرس همچنان موجبات عدم دسترسی را فراهم بداند می تواند به لحاظ صدور قرار عدم دسترسی سابق متهم و وکیل وی را از مطالعه پرونده منع نماید و نیازی به صدور قرار مجدد نمی باشد ولی چنانچه بازپرس موجبات عدم دسترسی را مرتفع بداند با درخواست مجدد متهم یا وکیل وی مبنی بر مطالعه پرونده موافقت می نماید و پرونده جهت مطالعه در اختیار آن ها قرار خواهد گرفت و نیازی به صدور قرار جدید یا تنظیم صورت جلسه جهت لغو قرار سابق نمی باشد.

نظر اقلیت:
قرار عدم دسترسی به محتویات پرونده که توسط بازپرس صادر می شود دارای مهلت زمانی خاصی نمی باشد و چنانچه متهم یا وکیل وی درخواست مجددی برای مطالعه پرونده داشته باشند نیازی به صدور قرار عدم دسترسی جدید نیست ولی چنانچه بازپرس دلایل و موجبات صدور قرار عدم دسترسی سابق را مرتفع بداند باید با تنظیم صورتجلسه لغو قرار عدم دسترسی سابق را اعلام و مطالعه پرونده را تجویز نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 191 ـ چنانچه بازپرس مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق اسناد یا مدارک پرونده را با ضرورت کشف حقیقت منافی بداند یا موضوع از جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد با ذکر دلیل قرار عدم دسترسی به آنها را صادر می کند. این قرار حضوری به متهم یا وکیل وی ابلاغ می شود و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. دادگاه مکلف است در وقت فوق العاده به اعتراض رسیدگی و تصمیم گیری کند.

مشاهده ماده 191 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM