نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/01/17

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر نکا

موضوع:
باطل و بلااثر بودن عملیات اجرایی بعد از بعد توقف

پرسش:
با توجه به عبارت طلبکاران ورشکسته اعم از اینکه وثیقه داشته باشند یا نه حق مطالبه خسارت تاخیر تادیه ایام بعد ازتاریخ توقف را ندارند (مندرج در رای وحدت رویه شماره 155 ـ 14/12/1347) چنان چه قبل از صدور حکم ورشکستگی محکمه ای حکم به محکومیت تاجر ورشکسته به پرداخت خسارت تاخیر تادیه داده باشد و در زمان اجرای حکم ورشکستگی محکوم علیه تاریخ توقف مقدم بر محکومیت تاجر صادر گردد تکلیف درخصوص وصول خسارت تاخیر تادیه مذکور چیست؟

نظر هیئت عالی:
بنا بر صراحت رای وحدت رویه شماره 561 ـ 28/3/1370 هیات عمومی دیوان عالی کشور و مستفاد از آن به نظر می رسد که هرگونه اجراییه که بعد از تاریخ توقف در جریان باشد مشمول ماده 423 قانون تجارت بوده و عبارت کلیه عملیات اجرایی و.. . که متضمن ضرر سایر طلبکاران تاجر ورشکسته می باشد.. . باطل و بی اعتبار است موید صحت این نظر است. فلذا نظر اقلیت در فرض سوال مورد تایید است.

نظر اکثریت:
از آنجایی که رای قطعی ولازم الاجرا است جلوی اجرای آن را نمی توان گرفت و اگر معلوم شود تاجر ورشکسته بوده است باید از طریق اعمال ماده 18 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب دادنامه نقض شود و سپس مدیر تصفیه اقدام به وصول آن نماید.

نظر اقلیت:
از تاریخ توقف تاجر که در حکم ورشکستگی نیز معین می شود محاکم حق اخذ خسارت تاخیر تادیه را ندارند و خسارت تاخیر تادیه مربوط به شخص متمکن است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 423 ـ هر گاه تاجر بعد از توقف معاملات ذیل را بنماید باطل و بلااثر خواهد بود: 1) هر صلح محاباتی یا هبه و به طور کلی هر نقل و انتقال بلاعوض اعم از اینکه راجع به منقول یا غیر منقول باشد. 2) تادیه هر قرض اعم از حال یا موجل به هر وسیله که به عمل آمده باشد. 3) هر معامله که مالی از اموال منقول یا غیر منقول تاجر را مقید نماید و به ضرر طلبکاران تمام شود.

مشاهده ماده 423 قانون تجارت

ماده 18 –طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نسخ شده است.

مشاهده ماده 18 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM