نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/12/13

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر شاهین شهر

موضوع:
امکان رسیدگی شورای حل اختلاف به دعاویی که اقامتگاه خوانده آن روستا باشد

پرسش:
وفق تبصره 3 ماده 9 قانون شورای حل اختلاف مصوب 1394 شوراهای حل اختلاف مستقر در روستا صرفا صلاحیت انجام صلح و سازش دارند حال اگر آدرس خوانده یک دعوی در روستا باشد شورای حل اختلاف شهر می تواند به این دعوا رسیدگی نماید یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به این که مطابق تبصره 1 ماده 9 قانون شورای حل اختلاف مصوب سال 94 تعیین محدوده جغرافیایی فعالیت شورای حل اختلاف در هر حوزه قضایی با رییس حوزه ی قضایی مربوط می باشد؛ بنابراین رسیدگی به دعاوی که محل اقامت خوانده ی آن در روستا باشد توسط شعبه یا شعبی از شورای حل اختلاف مستقر در شهر با تعیین رییس حوزه ی قضایی بلامانع و مطابق صلاحیت قانونی شعبه شورای حل اختلاف شهری خواهد بود.

نظر اکثریت:
با التفات به فلسفه وضع قانون شوراهای حل اختلاف و اصلاح آن در سال 1394 که تسریع در رسیدگی و جلوگیری از افزایش مراجعین به محاکم و احقاق حق مظلومین می باشد و نظر به اینکه طبق تبصره 1 ماده قانون معنونه ( تعیین محدوده فعالیت جغرافیایی شورا در هر حوزه قضایی به عهده رییس همان حوزه قضایی می باشد ) شعبه یا شعباتی از شورای حل اختلاف مستقر در شهر با تعیین رییس حوزه قضایی به این دعاوی رسیدگی می نمایند.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه شورای حل اختلاف مستقر در شهر به دعاویی رسیدگی می کند که آدرس خوانده در حوزه قضایی آن باشد لذا در فرض سوال صلاحیت رسیدگی ندارد و به لحاظ اصل صلاحیت عام محکمه حقوقی خواهان باید دعوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون ریال را نیز در دادگاه حقوقی اقامه نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 9ـ در مـوارد زیر قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رای می‏نماید: الف ـ دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون (200.000.000)ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگستری مطرح می‏باشند. ب ـ تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره به جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه پ ـ دعاوی تعدیل اجاره بها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد ت ـ صدور گواهی حصر وراثت تحریر ترکه مهر و موم ترکه و رفع آن ث ـ ادعای اعسار از پرداخت محکوم‏به در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد ج ـ دعاوی خانواده راجع به جهیزیه مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (الف) در صورتی که مشمول ماده (29) قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 نباشند. چ ـ تامین دلیل ح ـ جرائم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات جزای نقدی درجه هشت باشد. تبصره 1ـ بهای خواسته براساس نرخ واقعی آن تعیین می گردد چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوی اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در صلاحیت شورا باشد یا قاضی شورا نسبت به آن تردید کند قبل از شروع رسیدگی راسا یا با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین می­کند. تبصره 2ـ شورای حل اختلاف مجاز به صدور حکم شلاق و حبس نمی‏باشد. تبصره 3ـ صلاحیت شوراهای حل اختلاف روستا مستقر در روستا صرفا صلح و سازش می باشد.

مشاهده ماده 9 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM