نشست قضایی شماره 1398-6670

نشست قضایی شماره 1398-6670

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6670


کد نشست:
1398-6670

تاریخ برگزاری:
1397/11/25

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر طوالش

موضوع:
رجوع از اذن تصرف مالکانه و تحقق جرم تصرف عدوانی در رابطه ابوت

پرسش:
شخصی به پسرش اذن می دهد که در ملک او خانه ای درست کند لکن بعد از ساخت خانه و گذشت چند سال علیه او شکایت تصرف عدوانی نموده و مدعی است که به موجب اظهارنامه یا به وسیله شهادت شهود از اذن خود رجوع و مراتب را به اطلاع پسرش رسانده است و از این تاریخ تصرف پسرش عدوانی است آیا اساسا این عمل جرم است و متهم قابل تعقیب کیفری است یا خیر؟ آیا صاحب ملک (پدر) می تواند دعوای حقوقی رفع تصرف عدوانی نماید؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به این که برای متصرف حق انتفاع ایجاد شده نظریه اقلیت صایب است.

نظر اکثریت:
هر چند از ابتدا تصرف پسر عدوانی نیست ولی بعد از ارسال اظهارنامه و ابلاغ و امتناع فرزند تصرف عدوانی محقق است و ماده 174 قانون آیین دادرسی مدنی نیز موید همین موضوع است.

نظر اقلیت:
این عمل جرم نیست و پدر نمی تواند علیه پسر شکایت تصرف عدوانی نماید طرح دعوای تصرف عدوانی حقوقی نیز فاقد توجیه قانونی است زیرا اذن در انتفاع با حق انتفاع تفاوت دارد و هر چند در سوال کلمه اذن آمده ولی بنظر می رسد برای پسر حق انتفاع به وجود آمده و هر چند که اثر اذن اباحه است لکن در سوال مذکور حق انتفاع ایجاد شده است و حداقل این است مادام که خانه وجود دارد حق انتفاع برای پسر باقی است.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 174 - دادگاه درصورتی رای به نفع خواهان می دهد که به طور مقتضی احراز کند خوانده ملک متصرفی خواهان را عدوانا تصرف و یا مزاحمت یا ممانعت از حق استفاده خواهان نموده است. چنانچه قبل از صدور رای خواهان تقاضای صدور دستور موقت نماید و دادگاه دلایل وی را موجه تشخیص دهد دستور جلوگیری از ایجاد آثار تصرف و یا تکمیل اعیانی از قبیل احداث بنا یا غرس اشجار یا کشت و زرع یا از بین بردن آثار موجود و یا جلوگیری از ادامه مزاحمت و یا ممانعت از حق را در ملک مورد دعوا صادر خواهد کرد. این دستور با صدور رای به رد دعوا مرتفع می شود مگر این که مرجع تجدیدنظر دستور مجددی در این خصوص صادر نماید.

مشاهده ماده 174 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM