نشست قضایی شماره 1398-6682

نشست قضایی شماره 1398-6682

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6682


کد نشست:
1398-6682

تاریخ برگزاری:
1397/08/09

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
بررسی انتساب جرم جاسوسی به فرد نظامی که قصد خروج از کشور و دادن اطلاعات خود به بیگانگان را دارد

پرسش:
فردی نظامی با توجه به شغل خود دسترسی به اخبار سری داشته است و اطلاعاتی داشته که سرویس های جاسوسی دشمن یا بیگانه دنبال آن بوده اند؛ نظامی مذکور پس از جابجایی محل خدمت بنا به دلایلی تصمیم می گیرد اطلاعات خود را در اختیار بیگانه قرار دهد و به این منظور قصد خارج شدن بطور غیر مجاز از کشور را داشته که دستگیر می شود آیا اتهام جاسوسی به وی منتسب می باشد ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم سازمان قضایی نیروهای مسلح استان خراسان رضوی موجه و مورد تایید است. ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/7754 مورخ 86/11/21 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این تایید می باشد.

نظر اکثریت:
آنچه در بند ب ماده 24 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح آمده تحصیل اسناد و اطلاعات جهت تسلیم به دشمن است لیکن در مورد سوال فرد ابتدا به علت نوع شغل خود به اطلاعات دسترسی داشته و بعد بنا به دلایلی تصمیم گرفته اطلاعات را در اختیار بیگانه یا دشمن قرار دهد لذا به نظر می رسد جاسوسی محسوب نگردد و در صورت وجود سایر شرایط قانونی شاید به عنوان شروع به جرم جاسوسی قابل تعقیب باشد.

نظر اقلیت:
این موضوع درست است که تحصیل اولیه اطلاعات جهت تسلیم نمودن به دشمن یا بیگانه نبوده است لیکن اطلاعات به لحاظ اینکه فرد کارمند دولت بوده در اختیار وی قرار گرفته و از لحظه ای که تصمیم گرفته این اطلاعات را به دشمن تسلیم نماید می توان گفت اطلاعات را بطور مجازی از یک کارمند دولت که خود فرد بوده دریافت نموده است و این نیت تسلیم نمودن اطلاعات به دشمن موقعیت فرد را از یک کارمند دولت یا یک نظامی به یک جاسوس تغییر می دهد و اطلاعات از فکر یک کارمند دولت به فکر یک جاسوس منتقل می گردد و لذا اتهام جاسوسی به وی قابل انتساب است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 24 ـ افراد زیر جاسوس محسوب و به مجازاتهای ذیل محکوم می شوند: الف ـ هر نظامی که اسناد یا اطلاعات یا اشیای دارای ارزش اطلاعاتی را در اختیار دشمن و یا بیگانه قرار دهد و این امر برای عملیات نظامی یا نسبت به امنیت تاسیسات استحکامات پایگاهها کارخانجات انبارهای دائمی یا موقتی تسلیحاتی توقفگاه های موقت ساختمانهای نظامی کشتیها هواپیماها یا وسایل نقلیه زمینی نظامی یا امنیت تاسیسات دفاعی کشور مضر باشد به مجازات محارب محکوم خواهد شد. ب ـ هر نظامی که اسناد یا اطلاعات برای دشمن یا بیگانگان تحصیل کرده به هر دلیلی موفق به تسلیم آن نشود به حبس از سه تا پانزده سال محکوم می گردد. ج ـ هر نظامی که اسرار نظامی سیاسی امنیتی اقتصادی و یا صنعتی مربوط به نیروهای مسلح را به دشمنان داخلی یا خارجی یا بیگانگان یا منابع آنان تسلیم و یا آنان را از مفاد آن آگاه سازد به مجازات محارب محکوم خواهد شد. د ـ هر نظامی که برای به دست آوردن اسناد یا اطلاعات طبقه بندی شده به نفع دشمن و یا بیگانه به محل نگهداری اسناد یا اطلاعات داخل شود چنانچه به موجب قوانین دیگر مستوجب مجازات شدیدتری نباشد به حبس از دو تا ده سال محکوم می گردد. تبصره ـ هر نظامی که عالما و عامدا فقط به صورت غیرمجاز به محل مذکور وارد شود به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم می گردد. ه ـ هر بیگانه که برای کسب اطلاعات به نفع دشمن به پایگاهها کارخانجات انبارهای تسلیحاتی اردوگاههای نظامی یگانهای نیروهای مسلح توقفگاه های موقتی نظامی ساختمانهای دفاعی نظامی و وسائط نقلیه زمینی هوائی و دریائی وارد شده یا به محلهای نگهداری اسناد یا اطلاعات داخل شود به اعدام و در غیراین صورت به حبس از یک تا ده سال محکوم می گردد. تبصره 1 ـ هرکس در جرایم جاسوسی با نظامیان مشارکت نماید به تبع مجرمان اصلی نظامی در دادگاههای نظامی محاکمه و به همان مجازاتی که برای نظامیان مقرر است محکوم می شود. تبصره 2 ـ معاونت در امر جاسوسی و یا مخفی نمودن و پناه دادن به جاسوس جرم محسوب و مرتکب به تبع مجرمان اصلی نظامی در دادگاههای نظامی محاکمه و در مواردی که مجازات جاسوس مجازات محارب و یا اعدام است به حبس از سه سال تا پانزده سال محکوم می شود.

مشاهده ماده 24 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM