نشست قضایی شماره 1398-6686

نشست قضایی شماره 1398-6686

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6686


کد نشست:
1398-6686

تاریخ برگزاری:
1395/11/21

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
بررسی لزوم تشکیل مجدد جلسه اول رسیدگی در شورای حل اختلاف در فرض تشکیل جلسه اول دادرسی در دادگاه و صدور قرار عدم صلاحیت

پرسش:
چنانچه پرونده ای در دادگاه حقوقی مطرح و جلسه اول نیز طرفین حاضر شوند و به پرونده رسیدگی شود و سپس وقت رسیدگی تجدید و دادگاه قبل از تشکیل جلسه دوم متوجه شود از حیث مبلغ خواسته رسیدگی به پرونده در صلاحیت شورای حل اختلاف است؛ حال آیا شورای حل اختلاف مجددا بایستی مبادرت به تشکیل جلسه اول کند یا بدون تشکیل جلسه اول به رسیدگی ادامه دهد؟

نظر هیئت عالی:
گرچه جلسه اول دادرسی در دادگاه تشکیل و پس از آن پرونده با صدور قرار عدم صلاحیت به شورای حل اختلاف ارسال گردیده؛ لیکن با توجه به تبصره 1 ماده 19 قانون شورای حل اختلاف جلسه دادرسی از تشریفات رسیدگی است و شورای حل اختلاف تابع تشریفات نمی باشد.

نظر اکثریت:
تشکیل جلسه اول در شورای حل اختلاف لازم است زیرا اولا؛ قانون گذار حقوقی برای طرفین در جلسه اول قایل گردیده است که عدم تشکیل جلسه اول در مرجع صالح مخالف حقوق قانونی طرفین می گردد. ثانیا؛ چنانچه خوانده (بدون تشکیل جلسه اول در شورا) در جلسات بعدی حاضر نگردد در صدور رای به صورت غیابی یا حضوری اشکال و ایراد قانونی پیش خواهد آمد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه طرفین در دادگاه حقوقی حاضر گردیده اند و جلسه اول تشکیل شده؛ لذا حقوق قانونی طرفین رعایت گردیده است و الزامی به تشکیل مجدد جلسه اول در شورای حل اختلاف نمی باشد و شورا بایستی به رسیدگی ادامه دهد؛ اگر خوانده در جلسات شورای حل اختلاف نیز حاضر نگردد رای صادره حضوری است.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 ـ خدمات عمومی رایگان خدماتی است که با رضایت محکوم برای مدت معین به شرح ذیل مورد حکم واقع می شود و تحت نظارت قاضی اجرای احکام اجراء می گردد: الف ـ جرایم موضوع بند (الف) ماده (83) تا دویست و هفتاد ساعت ب ـ جرایم موضوع بند (ب) ماده (83) دویست و هفتاد تا پانصد و چهل ساعت پ ـ جرایم موضوع بند (پ) ماده (83) پانصد و چهل تا هزار و هشتاد ساعت ت ـ جرایم موضوع بند (ت) ماده (83) هزار و هشتاد تا دو هزار و صد و شصت ساعت تبصره 1 ـ ساعات ارائه خدمت عمومی برای افراد شاغل بیش از چهار ساعت و برای افراد غیرشاغل بیش از هشت ساعت در روز نیست. در هر حال ساعات ارائه خدمت در روز نباید مانع امرار معاش متعارف محکوم شود. تبصره 2 ـ حکم به ارائه خدمت عمومی مشروط به رعایت همه ضوابط و مقررات قانونی مربوط به آن خدمت از جمله شرایط کار زنان و نوجوانان محافظت های فنی و بهداشتی و ضوابط خاص کارهای سخت و زیان آور است. تبصره 3 ـ دادگاه نمی تواند به بیش از یک خدمت عمومی مقرر در آییننامه موضوع این فصل حکم دهد. در هر حال در صورت عدم رضایت محکوم به انجام خدمات عمومی مجازات اصلی مورد حکم واقع می شود. تبصره 4 ـ قاضی اجرای احکام می تواند بنا به وضع جسمانی و نیاز به خدمات پزشکی یا معذوریت های خانوادگی و مانند آنها انجام خدمات عمومی را به طور موقت و حداکثر تا سه ماه در طول دوره تعلیق نماید یا تبدیل آن را به مجازات جایگزین دیگر به دادگاه صادرکننده حکم پیشنهاد دهد.

مشاهده ماده 84 قانون مجازات اسلامی

ماده 9ـ در مـوارد زیر قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رای می‏نماید: الف ـ دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون (200.000.000)ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگستری مطرح می‏باشند. ب ـ تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره به جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه پ ـ دعاوی تعدیل اجاره بها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد ت ـ صدور گواهی حصر وراثت تحریر ترکه مهر و موم ترکه و رفع آن ث ـ ادعای اعسار از پرداخت محکوم‏به در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد ج ـ دعاوی خانواده راجع به جهیزیه مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (الف) در صورتی که مشمول ماده (29) قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 نباشند. چ ـ تامین دلیل ح ـ جرائم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات جزای نقدی درجه هشت باشد. تبصره 1ـ بهای خواسته براساس نرخ واقعی آن تعیین می گردد چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوی اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در صلاحیت شورا باشد یا قاضی شورا نسبت به آن تردید کند قبل از شروع رسیدگی راسا یا با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین می­کند. تبصره 2ـ شورای حل اختلاف مجاز به صدور حکم شلاق و حبس نمی‏باشد. تبصره 3ـ صلاحیت شوراهای حل اختلاف روستا مستقر در روستا صرفا صلح و سازش می باشد.

مشاهده ماده 9 قانون شورای حل اختلاف

ماده 19ـ رسیدگی شورا تابع تشریفات آیین دادرسی مدنی نیست. تبصره 1ـ منظور از تشریفات در این ماده مقررات ناظر به شرایط شکلی دادخواست نحوه ابلاغ تعیین اوقات رسیدگی جلسه دادرسی و مانند آن است. تبصره 2ـ چنانچه خوانده با دعوت شورا در جلسه رسیدگی حاضر نشود و یا لایحه‏ای ارسال نکند و این دعوت مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی راجع به ابلاغ نباشد شورا مکلف است او را با ارسال اخطاریه دعوت کند.

مشاهده ماده 19 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM