نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/02/30

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر سیاهکل

موضوع:
تعزیر منصوص شرعی

پرسش:
با توجه به ماده 27 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و تبصره 2 ماده 115 قانون مذکور: اولا" مصادیق تعزیرات منصوص کدامند ؟ ثانیا" چنانچه متهم به یکی از تعزیرات منصوص شرعی محکوم شد در حالی که دارای ایام بازداشت حین محاکمه بوده ایا مدت بازداشت مذکور از محکومیت حبس وی کسر می گردد ؟

نظر هیئت عالی:
ملاک مصادیق تعزیر منصوص شرعی موضوع تبصره 2 ماده 115 و یا مصادیق تعزیر معین شرعی ماده 135 قانون مجازات اسلامی همان است که در نظریه اداره حقوقی آمده؛ تعزیراتی که در شرع مقدس اسلام برای یک عمل مقرر و نوع و مقدار و کیفیت آن مشخص شده است نتیجتا به صراحت تبصره 2 ماده 115 قانون مجازات اسلامی حکم ماده 27 قانون مذکور شامل تعزیرات منصوص شرعی نمی شود.

نظر اتفاقی:
در خصوص سوال اول در قانون مجازات اسلامی « تعزیر مجازاتی است که نوع و میزان و کیفیت اجرایش در شرع نیامده و دو نوع می باشد : 1- عملی که در شرع حرام اعلام شده اما مجازاتش مشخص نشده باشد ( یعنی به حد مجازات حد نرسیده باشد) تعزیر منصوص شرعی است مانند جرم رابطه نامشروع 2-عمل مجرمانه ای که نه نامش در شرع آمده و نه مجازاتش در شرع تعیین شده که تعزیر غیر منصوص شرعی است مانند جرم ناشی از تصادف رانندگی.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 27 ـ مدت حبس از روزی آغاز می شود که محکوم به موجب حکم قطعی لازم الاجراء حبس می گردد. در صورتی که فرد پیش از صدور حکم به علت اتهام یا اتهاماتی که در پرونده مطرح بوده بازداشت شده باشد مدت بازداشت قبلی در حکم محاسبه می شود. در صورتی که مجازات مورد حکم شلاق تعزیری یا جزای نقدی باشد هر روز بازداشت معادل سه ضربه شلاق یا سیصد هزار (300.000) ریال است. چنانچه مجازات متعدد باشد به ترتیب نسبت به حبس شلاق و جزای نقدی محاسبه می گردد.

مشاهده ماده 27 قانون مجازات اسلامی

ماده 135 ـ در تعدد جرایم موجب حد و تعزیر و نیز جرایم موجب قصاص و تعزیر مجازات ها جمع و ابتداء حد یا قصاص اجرا می شود مگر حد یا قصاص سالب حیات و تعزیر حق الناس یا تعزیر معین شرعی باشد و موجب تاخیر اجرای حد نیز نشود که در این صورت ابتداء تعزیر اجراء می گردد. تبصره ـ در صورتی که جرم حدی از جنس جرم تعزیری باشد مانند سرقت حدی و سرقت غیرحدی یا مانند زنا و روابط نامشروع کمتر از زنا مرتکب فقط به مجازات حدی محکوم می شود و مجازات تعزیری ساقط می گردد مگر در حد قذف که اگر قذف نسبت به شخصی و دشنام به دیگری باشد مرتکب به هر دو مجازات محکوم می شود.

مشاهده ماده 135 قانون مجازات اسلامی

ماده 115 ـ در جرایم تعزیری درجه شش هفت و هشت چنانچه مرتکب توبه نماید و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود مجازات ساقط می شود. در سایر جرایم موجب تعزیر دادگاه می تواند مقررات راجع به تخفیف مجازات را اعمال نماید. تبصره 1 ـ مقررات راجع به توبه درباره کسانی که مقررات تکرار جرایم تعزیری در مورد آنها اعمال می شود جاری نمی گردد. تبصره 2 ـ اطلاق مقررات این ماده و همچنین بند (ب) ماده (7) و بندهای (الف) و (ب) ماده (8) و مواد (27) (39) (40) (45) (46) (93) (94) و (105) این قانون شامل تعزیرات منصوص شرعی نمی شود.

مشاهده ماده 115 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM