نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/01/24

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر قائم شهر

موضوع:
ادعای صوری بودن بیع پس از صدور حکم به تحویل مبیع

پرسش:
داین جهت پشتوانه طلب خویش از مدیون سند گرفته و به علت عدم پرداخت بدهی داین با تقدیم دادخواست مدیون را الزام به تحویل مبیع می کند دادگاه نیز به صورت غیابی اقدام به صدور رای مبنی بر محکومیت خوانده به تحویل مبیع می کند و مبیع هم تحویل محکوم له می شود. سپس مدیون (محکوم علیه) با تقدیم دادخواست جداگانه ای مدعی صوری بودن بیع شده و از دادگاه تقاضای ابطال آن را می کند و مستند دعوای خویش را ربوی بودن قرارداد آنها اعلام می نماید. 1ـ آیا دادگاه می تواند دعوای مطروحه با چنین کیفیتی را رسیدگی کرده و حکم صادر کند؟ 2ـ آیا با توجه به ادعای مدیون مبنی بر ربوی بودن قرارداد دادگاه راسا می تواند به چنین ادعایی رسیدگی کند و یا رسیدگی به این قسمت مستلزم طرح شکایت جداگانه و صدور حکم در دادگاه جزایی است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (4) مدنی: سوال مطروحه ظاهرا بیع شرط است. در اینجا داین ملکی را از مدیون خریداری می کند و در مبایعه نامه شرط می شود چنان چه در فرجه مقرر مبلغ دریافتی از داین (به عنوان خریداری ملک) به مدیون پرداخته و مسترد نشود ملک متعلق به داین خواهد بود. اگرچه این معامله بیع به معنای واقعی نیست لیکن چون در قالب عقد بیع شرط معامله انجام شده است در صورتی که ربوی نباشد مالکیت داین در حدود مقررات قانونی است. لیکن اگر ربوی بودن قرارداد به اثبات رسد ادعای مدیون برای استرداد مبیع نه فقط قابل اجابت است بلکه داین چون مرتکب جرم شده به عنوان اخذ ربا از طرف دادگاه انقلاب تحت تعقیب قرار خواهد گرفت.

نظر اتفاقی:
رسیدگی به دعوای الزام به تحویل مبیع مطابق مقررات انجام پذیرفته است و اگر خوانده (محکوم علیه) مدعی تضییع حق از ناحیه ایشان باشد یا معترض به اصالت و صحت اسناد و مدارک ارایه شده از جانب خواهان (محکوم له) باشد می تواند نسبت به رای صادره اعتراض کند. به علت عدم اعتراض و قطعیت رای صادر شده حکم اجرا شده است و دادگاه نمی تواند به دعوای مطروح رسیدگی کند. مطابق مواد 84 و 89 آیین دادرسی کیفری به لحاظ اعتبار امر مختومه بها باید از رسیدگی خودداری کرده و قرار رد دعوا را صادر کند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 ـ چگونگی انجام دادن کار در موسسات عام المنفعه موضوع بند (ج) ماده (81) این قانون و ترتیب میانجیگری و شخص یا اشخاصی که برای میانجیگری انتخاب می شوند موضوع ماده (82) این قانون به موجب آیین نامه ای است که ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و پس از تایید رئیس قوه قضاییه به تصویب هیئت وزیران می رسد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 89 ـ شروع به تحقیقات مقدماتی از سوی بازپرس منوط به ارجاع دادستان است. چنانچه بازپرس ناظر وقوع جرم باشد تحقیقات را شروع می کند مراتب را فوری به اطلاع دادستان میرساند و در صورت ارجاع دادستان تحقیقات را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM