نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/01/23

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر سروستان

موضوع:
ارتباط ماده 34 مکرر قانون ثبت اسناد با ماده 459 قانون مدنی

پرسش:
آیا ماده 34 مکرر قانون ثبت اسناد مصوب سال 1351 ماده 459 قانون مدنی مصوب سال 1307 را نسخ کرده است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5): ماده 459 قانون مدنی به موجب مواد 33 و 34 قانون ثبت تخصیص یافته است در ماده 34 قانون ثبت وضع خریدار مانند طلبکار رهنی است با این تفاوت که تا زمان اجرای خیار مالک منافع است. با این ترتیب بیع خیاری (بیع شرط) به موجب قانون ثبت مملک نیست و خریدار طلبکار با وثیقه محسوب می شود به عبارت دیگر در معامله با حق استرداد تملک ناقص و ناپایدار است و مفهومی شبیه رهن دارد و در صورتی که فروشنده نخواهد هیچ گاه معامله به تملیک قطعی تبدیل نمی شود. مضافا این که مقررات مواد 33 و 34 قانون ثبت انحراف قصد بایع از حقیقت بیع را به صورت فرض قانونی در آورده و «معامله با حق استرداد» را تاسیس کرده است طبق نظریه شماره 3378 ـ 14/10/1367 شورای نگهبان نیز «آن قسمت از ماده 34 قانون ثبت و تبصره 4 و 5 آن و مواد 36 و 37 آیین نامه اجرایی ثبت که اخذ مازاد بر بدهی بدهکار را به عنوان خسارت تاخیر تادیه مجاز شمرده خلاف موازین شرع و باطل اعلام می شود». بنابراین از حیث نتیجه نظر اقلیت تایید می شود.

نظر اکثریت:
با توجه به نظریه شورای نگهبان به این شرح که: «در بیع به شرط خیار و نحو آن مثل شرط وکالت فروشنده در انتقال مبیع به خود پس از انقضای مدت و عدم اخذ به خیار و انتفای موضوع شرط مورد معامله ملک طلق مشتری است بنابراین ترتیبات مقرر در این ماده (ماده 34 مکرر قانون ثبت اسناد) در مورد آن مغایر با موازین شرعی است.»

نظر اقلیت:
چون ماده 34 مکرر قانون ثبت اسناد مصوب سال 51 موخر بر ماده 459 قانون مدنی به تصویب رسیده است آن را نسخ ضمنی کرده است و در ادارات ثبت اسناد مطابق ماده 34 مکرر عمل می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 459 - در بیع شرط به مجرد عقد مبیع ملک مشتری می شود با قید خیار برای بایع. بنابراین اگر بایع به شرایطی که بین او و مشتری برای استرداد مبیع مقرر شده است عمل ننماید بیع قطعی شده و مشتری مالک قطعی مبیع می گردد و اگر بالعکس بایع به شرایط مزبوره عمل نماید و مبیع را استرداد کند از حین فسخ مبیع مال بایع خواهد شد ولی نماآت و منافع حاصله از حین عقد تا حین فسخ مال مشتری است.

مشاهده ماده 459 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM