نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/03/03

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
عدم ایفای تعهد فروشنده در انتقال سند رسمی به نام خریدار در موعد مقرر

پرسش:
چنان چه در قرارداد بیع فروشنده متعهد گردد تا تاریخ معین (مثلا دو مـاه دیـگر)در دفترخانه اسناد رسمی حاضر شود و سند انتقال را به نام خریدار امضا کند در غیر این صورت علاوه بر استرداد ثمن مبلغ ده میلیون ریال بابت خلف وعده بپردازد:1. در صورت عدم انجام تعهد آیا دادگاه می تواند فروشنده را به این پرداخت وجه التزام و انتقال سند رسمی الزام کند؟(با فرض این که تاریخ معین سپری شده و موارد فوق درخواست شود) 2. آیا بایع می تواند با تمسک به خیار شرط موضوع مواد 399 الی 401 قانون مدنی دفاع کند که با توجه به شرط مندرج در قرارداد بیع خریدار فقط حق دریافت ثمن پرداختی و وجه خلف وعده را دارد و حق درخواست انتقال سند مورد معامله را ندارد و اضافه کند عدم حضور وی در موعد معین در دفترخانه و انتقال سند در حقیقت اعلام اراده او به فسخ معامله بوده که انجام پذیرفته در نتیجه مشتری فقط باید ثمن و وجه را دریافت دارد و لاغیر؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی(5): با توجه به فرض سوال در معامله جعل خیار شده و در صورت عدم انجام تعهد چنان چه خریدار بخواهد دادگاه در این مورد فروشنده را منحصرا به پرداخت وجه التزام محکوم خواهد کرد و با وجود چنین شرطی فروشنده را نمی توان ملزم به تنظیم سند رسمی انتقال نمود.

نظر اتفاقی:
برای پاسخ به سوال دو فرض دور از ذهن نیست. فرض اول: تصور شود قصد و اراده طرفین این بوده است که بیع را در دفترخانه و به هنگام تنظیم سند منعقد کنند و آنچه در قرارداد درج شده تنها وعده انجام بیع یا قولنامه بوده است که در این صورت خریدار فقط می تواند وجه التزام را درخواست کند چرا که در چنین وضعی وجه التزام جانشین اجرای تعهد می شود (ماده 230 قانون مدنی ) فرض دوم:(که سوال نیز ناظر به آن می باشد) این است کهاحراز شود در قرارداد اشاره شده عقد بیع به طور صحیح محقق شده و تنها رسمیت بخشیدن به آن از طریق حضور در دفترخانه و انتقال سند موضوع شرط تحقق می یابد. در این صورت باید پذیرفت که یکی از مبانی اصلی اعمال خیار که بر پایه قاعده لاضرر استوار است حمایت از فرد زیان دیده خواهد بود یا به عبارتی باید اعمال خیار را ابزاری در جهت احقاق حقوق و جلوگیری از ضرر یا جبران ضرر و اجرای عدالت دانست. گفته می شود خیار شرط ناظر به موردی است که اعمال آن منوط به تخلف از انجام دادن تعهد نباشد زیرا در غیر این صورت به متخلف اجازه داده می شود علاوه بر عدم اجرای تعهد و عدم وفای به عهد هم از امتیازی برخوردار شود و هم به حق طرف مقابل لطمه وارد سازد. اگر در قرارداد صدرالاشاره بپذیریم که در صورت عدم انتقال سند برای خریدار حق اعمال خیار تخلف شرط وجود دارد خریدار مطابق مواد 337 و 338 قانون مدنی چاره ای جز مراجعه به دادگاه و الزام و درخواست و اجبار فروشنده در وفای به شرط ندارد؛ زیرا تا زمانی که عدم امکان اجبار فروشنده به انجام شرط معلوم نگردد او حق اعمال خیار اخیر و فسخ معامله و در نتیجه دریافت ثمن را نخواهد داشت البته اگر فروشنده بر خریدار شرط می کرد که هرگاه در زمان معین ثمن یا مثل آن را به خریدار رد کند حق فسخ داشته باشد این حق برای او محفوظ می ماند حال آن که موضوع سوال نیز منصرف از این مورد است پس نتیجه حاصل این که درخواست الزام به تنظیم سند مخالفتی با قرارداد مورد سوال ندارد. طبعا اگر وجه التزام یا وجه خلف وعده برای جبرات خسارت معین و منظور شده باشد مطالبه آن وفق ماده 221 قانون مدنی منعی ندارد مگر آن که به منظوری غیر از این در نظر گرفته شده باشد که مطابق آن محل تردید خواهد بود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

ماده 337 - هر گاه کسی بر حسب اذن صریح یا ضمنی از مال غیر استیفای منفعت کند صاحب مال مستحق اجرت المثل خواهد بود مگر این که معلوم شود که اذن در انتفاع مجانی بوده است.

مشاهده ماده 337 قانون مدنی

ماده 338 - بیع عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم.

مشاهده ماده 338 قانون مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM