نشست قضایی شماره 1397-5277

نشست قضایی شماره 1397-5277

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5277


کد نشست:
1397-5277

تاریخ برگزاری:
1380/12/07

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
مرجع صدور قرار تامین خواسته در چارچوب ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی

پرسش:
به موجب ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی خواهان می تواند در جریان دادرسی تا وقتی که حکم قطعی صادر نشده است در مواردی از دادگاه درخواست تامین خواسته را بنماید. مرجع صدور قرار تامین خواسته در مواردی که حکم دادگاه بدوی صادر و موعد تجدید نظر خواهی آن منقضی نشده است یا اینکه در موعد مورد تجدید نظر خواهی قرار گرفته و در جریان تبادل لوایح در دادگاه بدوی مانده است دادگاه بدوی است یا تجدیدنظر؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به صراحت ماده 108 و 111 قانون آیین دادرسی مدنی تقاضای صدور قرار تامین خواسته از دادگاه بدوی به عمل می آید. زیرا؛ اولا اتخاذ تصمیم نسبت به تامین خواسته فوریت دارد و این مقتضی است که جهت جلوگیری از تضییع حقوق احتمالی متقاضی در همان دادگاه بدوی رسیدگی شود. ثانیا چون دعوا در دادگاه بدوی مطرح بوده و هنوز به دادگاه تجدید نظر ارجاع نشده دادگاه تجدید نظر وارد رسیدگی نشده و به عبارت دیگر صلاحیت رسیدگی دادگاه تجدید نظر شروع نشده است.

نظر اکثریت:
با توجه به مواد 108 111 و 115 قانون آیین دادرسی مدنی در این حالت تقاضای صدور قرار تامین خواسته از دادگاه بدوی به عمل می آید زیرا تامین خواسته اولا حالت فوریت دارد. ثانیا موضوع فراغ از دادرسی در اینجا مطرح نیست و رای صادره نیز قطعی نیست.

نظر اقلیت:
اقلیت در دو گروه هستند:

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 108 - خواهان می تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن دادخواست راجع به اصل دعوا یا در جریان دادرسی تا وقتی که حکم قطعی صادر نشده است در موارد زیر از دادگاه درخواست تامین خواسته نماید و دادگاه مکلف به قبول آن است: الف - دعوا مستند به سند رسمی باشد. ب - خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد. ج - در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون دادگاه مکلف به قبول درخواست تامین باشد. د - خواهان خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقدا به صندوق دادگستری بپردازد. تبصره- تعیین میزان خسارت احتمالی با درنظر گرفتن میزان خواسته به نظر دادگاهی است که درخواست تامین را می پذیرد. صدور قرار تامین موکول به ایداع خسارت خواهد بود.

مشاهده ماده 108 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 111 - درخواست تامین از دادگاهی می شود که صلاحیت رسیدگی به دعوا را دارد.

مشاهده ماده 111 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 115 - درصورتی که درخواست تامین شده باشد مدیر دفتر مکلف است پرونده را فوری به نظر دادگاه برساند دادگاه بدون اخطار به طرف به دلایل درخواست کننده رسیدگی نموده قرار تامین صادر یا آن را رد می نماید.

مشاهده ماده 115 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM