نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/07/12

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
تاثیر فسخ عقد بر معاملات پیش از آن

پرسش:
سازمان (الف) زمینی را به منظور احداث کارخانه به شخص (ب) فروخته است. در قرارداد قید شده است چنان چه مبیع به منظوری غیر از مورد تعیین شده در قرارداد مورد استفاده قرار گیرد معامله فسخ و کلیه خسارات وارده به عهده خریدار می باشد. شخص (ب) بدون رعایت شرط مذکور مورد معامله را به ثالث واگذار کرده است بر همین اساس سازمان (الف) فسخ معامله را اعلام و تقاضای استرداد مبیع را می کند. وضعیت معامله دوم و استرداد مبیع چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اول اعلام شده در شرایطی که شخص ثالث اطلاعی از موضوع نداشته است با عدالت و انصاف قضایی مقرون می باشد ضمن این که به موجب ماده 455 قانون مدنی اگر پس از عقد بیع مشتری تمام یا قسمتی از مبیع را متعلق حق غیر قرار دهد.. . فسخ معامله موجب زوال حق شخص مزبور نخواهد شد مگر این که شرط خلاف شده باشد. در عین حال استناد به ماده 460 قانون مدنی نسبت به مورد سوال خروج موضوعی دارد زیرا ماده مزبور ناظر به "بیع شرط" است در حالی که در فرض سوال "خیار تخلف شرط" پیش بینی است که ناظر به تخلف از شرط فعل است. در صورتی که مبیع به موجب سند مسلم الصدور به ثالث واگذار شده باشد هرگونه ادعایی باید به طرفیت انتقال گیرنده نیز اقامه شود و بدون دعوی ابطال قرارداد ثالث دعوی استرداد مبیع نفیا یا اثباتا امکان پذیر نمی باشد.

نظر اتفاقی:
مستفاد از وحدت ملاک ماده 286 قانون مدنی انتقال مال مورد معامله در حکم تلف تلقی شده (تلف حکمی) و به لحاظ حفظ حقوق اشخاص ثالث و رعایت نظم عمومی در این صورت به جای مبیع مثل در صورت مثلی بودن و قیمت آن در صورت قیمی بودن داده می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 455 - اگر پس از عقد بیع مشتری تمام یا قسمتی از مبیع را متعلق حق غیر قرار دهد مثل این که نزد کسی رهن گذارد فسخ معامله موجب زوال حق شخص مزبور نخواهد شد مگر این که شرط خلاف شده باشد.

مشاهده ماده 455 قانون مدنی

ماده 460 - در بیع شرط مشتری نمی تواند در مبیع تصرفی که منافی خیار باشد از قبیل نقل و انتقال و غیره بنماید.

مشاهده ماده 460 قانون مدنی

ماده 286 - تلف یکی از عوضین مانع اقاله نیست در این صورت به جای آن چیزی که تلف شده است مثل آن در صورت مثلی بودن و قیمت آن در صورت قیمی بودن داده می شود.

مشاهده ماده 286 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM