نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/09/03

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر اسفراین

موضوع:
قابلیت رجوع در عقد صلح

پرسش:
فردی املاک خود را که به طور قهری به وی منتقل شده به فرزندان صغیر خود صلح نموده است. با توجه به این که جدا از همسر و فرزندانش زندگی می کند به چه نحو می تواند از صلح رجوع کند؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 760 قانون مدنی عقد صلح از عقود لازم بوده و جز در موارد فسخ به خیار و یا اقاله منحل نمی شود لذا عقدی قابل رجوع نیست. بنا به مراتب اتفاق نظر تا حدودی که منطبق با این نظر باشد صحیح است.

نظر اتفاقی:
به لحاظ قید شدن مبلغ در قبال صلح مورد مذکور صلح معوض محسوب می شود. صلح عقد لازم است و قابل رجوع نیست مگر این که شرایط فسخ موجود باشد. با در نظر گرفتن ماده 1184 قانون مدنی می توان گفت با تحقق عقد صلح حق مالکیت برای فرزندان ایجاد شده پس نمی توان از صلح رجوع کرد و چنان چه ولی قهری رعایت غبطه ننماید و موجب ضرر صغار شود به تقاضای یکی از اقارب و یا به درخواست رییس حوزه قضایی پس از اثبات دادگاه ولی قهری را عزل خواهد کرد چرا که از مصادیق بارز عدم رعایت غبطه است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 760 - صلح عقد لازم است اگر چه در مقام عقود جائزه واقع شده باشد و بر هم نمی خورد مگر در موارد فسخ به خیار یا اقاله.

مشاهده ماده 760 قانون مدنی

ماده 1184 - هر گاه ولی قهری طفل رعایت غبطه ی صغیر را ننماید و مرتکب اقداماتی شود که موجب ضرر مولی علیه گردد به تقاضای یکی از اقارب وی و یا به درخواست رئیس حوزه ی قضایی پس از اثبات دادگاه ولی مذکور را عزل و از تصرف در اموال صغیر منع و برای اداره ی امور مالی طفل فرد صالحی را به عنوان قیم تعیین می نماید. همچنین اگر ولی قهری به واسطه ی کبر سن و یا بیماری و امثال آن قادر به اداره اموال مولی علیه نباشد و شخصی را هم برای این امر تعیین ننماید طبق مقررات این ماده فردی به عنوان امین به ولی قهری منضم می گردد.

مشاهده ماده 1184 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM