نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/03/06

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر بانه

موضوع:
حق استفاده از نورگیر در ملک همسایه در صورت انتقال ملک به مالک جدید

پرسش:
شخص (الف) ملک متعلق به خود را که در موقعیت تجاری است به شخص (ب) می¬فروشد. خریدار جهت اخذ پروانه ساختمانی و احداث مجتمع تجاری به شهرداری مراجعه کرده و موفق به اخذ پروانه از شهرداری با زیربنای معین می شود. در حین شروع به کار با ممانعت همسایه ضلع غربی مواجه شده و عنوان می¬کند که (الف) قبلا حدود 20 متر را جهت استفاده از نورگیر ساختمان مسکونی شان به ایشان داده و شهرداری به موجب پاسخ استعلام حق نورگیری را مورد تایید قرار داده است. آیا با تفاصیل مذکور اقدام مالکین مجاور و شهرداری در خصوص حق نورگیری دارای مبانی قانونی است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (3) مدنی: از ظواهر امر در فرض سوال وقوع عقد موجد حق ارتفاق موضوع ماده 94 قانون مدنی استفاده می¬شود. در نتیجه قایم¬مقام مالک نیز به تعهدات مالک سابق پایبند بوده و ملزم به رعایت حقوق ارتفاقی همسایه است.

نظر اتفاقی:
طبق ماده 30 قانون مدنی هر مالکی حق دارد نسبت به مایملک خود تصرف کند و منتفع شود و می¬تواند در ملک خود هرگونه حق ارتفاقی را مجانا و یا در مقابل عوض برای شخص دیگری قرار دهد و برقراری این ارتفاق به وسیله عقد به عمل می¬آید و در عقد مزبور مثل همه عقود باید شرایط صحت عقد رعایت شود. ولی اذن در اباحه انتفاع با ایجاد حق ارتفاق متفاوت است؛ چون اذن در استفاده از ارتفاق اباحه انتفاع است. اذن در انتفاع احتیاج به قبول ندارد؛ چون اذن عقد نیست و مالک می¬تواند بدون توجه حق ارتفاق را به دیگری واگذار کند و اجازه دهد به صورت معینی از ملک استفاده کنند. در این صورت مالکیت مالک سلب نشده است؛ بلکه مالک آزادی داده تا دیگری از ملک او استفاده ارتفاقی کند و مالک می¬تواند هر زمان از اذن خود رجوع کند. در سوال مطروحه وضعیت حقوقی به همین شکل است؛ یعنی ارتفاق از طریق برقراری عقد ایجاد نشده است؛ بلکه مالک صرفا اذن استفاده را داده است و می¬تواند از این اذن رجوع کرده و نورگیر را مسدود کند و ماده 98 قانون مدنی نیز مبین همین مطلب است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 94 - صاحبان املاک می توانند در ملک خود هر حقی را که بخواهند نسبت به دیگری قرار دهند در این صورت کیفیت استحقاق تابع قرارداد و عقدی است که مطابق آن حق داده شده است.

مشاهده ماده 94 قانون مدنی

ماده 30 - هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثنا کرده باشد.

مشاهده ماده 30 قانون مدنی

ماده 98 - اگر کسی حق عبور در ملک غیر ندارد ولی صاحب ملک اذن داده باشد که از ملک او عبور کنند هر وقت بخواهد می تواند از اذن خود رجوع کرده و مانع عبور او بشود و همچنین است سایر ارتفاقات.

مشاهده ماده 98 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM