نشست قضایی شماره 1399-6851

نشست قضایی شماره 1399-6851

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6851


کد نشست:
1399-6851

تاریخ برگزاری:
1397/11/25

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر اهر

موضوع:
بررسی عمد و غیرعمد بودن ضربه با میلگرد آهنی بر سر

پرسش:
در پرونده ای ضارب با میله آهنی بر سر مضروب می زند. مضروب پس از انتقال به بیمارستان به کما می رود دو روز دوباره به هوش می آید پزشک معالج به وی توصیه می کند از تخت خود تکان نخورد اما وی علیرغم توصیه پزشک از تخت پایین می آید و به دستشویی می رود و در دستشویی فوت می کند. کمیسیون پزشکی علت فوت وی را پنجاه درصد در اثر وجود عوارض ناشی از مصرف مواد مخدر یا مواد تحریک کننده و پنجاه درصد ناشی از ضربه به سر اعلام می کند حال آیا می توان ضارب را به ارتکاب قتل عمدی محکوم نمود؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال در صورتی که قصد عمد ضارب محرز باشد قتل منتسب به هر دو می باشد. بنابراین با پرداخت نصف دیه کامل به مباشر امکان صدور حکم قصاص ممکن و میسور است اما چنانچه قصد مرقوم مفقود باشد چون رفتار موضوع سوال بالاصاله نوعا کشنده نبوده و مجنی علیه با 50% تقصیر خود باعث سلب حیات شده لذا در این فرض نظریه اقلیت که قتل را غیرعمد می داند صایب است.

نظر اکثریت:
ضربه ای که با میله آهنی بر سر مقتول وارد می شود نوعا کشنده است و در حالت عادی موجب مرگ مضروب می شود در مانحن فیه نیز هرچند حسب نظریه کمیسیون پزشکی ضربه وارده فقط به میزان پنجاه درصد در فوت مضروب تاثیر داشته اما می توان نسبت به همان پنجاه درصد ضارب را محکوم به ارتکاب قتل عمدی دانست. در این صورت اگر اولیاء دم بخواهند او را قصاص کنند باید پنجاه درصد دیه وی را مسترد کنند.

نظر اقلیت:
اگر ضربه با میله آهنی به سر نوعا کشنده بوده بایستی علت فوت صد در صد به آن ضربه منتسب می بود و زمانی که حسب نظریه کمیسیون پزشکی ضربه وارده فقط پنجاه درصد در فوت مقتول تاثیر داشته حاکی از این است که ضربه وارده نوعا کشنده نبوده است به علاوه احتیاط در خون مسلمان اقتضاء می کند که قتل را غیرعمدی قلمداد کنیم.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM