نشست قضایی شماره 1399-7467

نشست قضایی شماره 1399-7467

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7467


کد نشست:
1399-7467

تاریخ برگزاری:
1398/06/07

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
جرم انگاری رفتار توهین به روحانی با برداشتن عمامه از سرش

پرسش:
فردی متعرض یک روحانی شده و عمامه وی را از سرش برداشته است (انداخته است). پس از گزارش مامورین مربوطه و شاهد عینی قضیه بدون شکایت شاکی دادگاه بخش به استناد ماده 513 قانون مجازات اسلامی وی را به 5 سال حبس محکوم نموده است. حال بفرمایید رای صادره منطبق با موازین شرعی و قانونی صادر شده است یا خیر؟ و اصولا توهین به یک روحانی بصورت برداشتن عمامه وی توهین به مقدسات تلقی می گردد یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
هرچند نظریه ابرازی از وجاهت بیشتری برخوردار است ولیکن پرسش مطروحه امری موضوعی است که تشخیص آن و انطباق با قانون در صلاحیت مرجع رسیدگی کننده است و در هر صورت به نظر می رسد موضوع از شمول بزه موضوع ماده 513 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات) که قایل بر هتک حرمت مقدسات دینی است خارج می باشد.

نظر اکثریت:
توهین به لباس روحانیت توهین به شخص روحانی نیست بلکه توهین به لباس مقدس روحانیت است همانطوری که دادسرای ویژه روحانیت یک روحانی را به لحاظی خلع لباس می نماید و این نشانگر آن است که لباس روحانیت مقدس است؛ بنابراین رای صادره منطبق با موازین شرعی و قانونی اصدار یافته است همانطوری که در ماده 513 قانون مجازات اسلامی برای توهین به مقدسات اسلامی مجازات 1 تا 5 سال حبس پیش بینی شده است.

نظر اقلیت:
ملاک نیت شخص است. اگر او قصد مقابله با نظام را داشته باشد می توان گفت عمل وی اهانت به مقدسات اسلام است؛ لکن اگر او چنین قصدی نداشته نمی توان موضوع را با توهین به مقدسات منطبق دانست.

نظر ابرازی:
اصولا توهین به لباس روحانی توهین به مقدسات اسلام نیست و موضوع منصرف از آن است؛ چراکه در ماده بعد یعنی ماده 514 قانون مجازات اسلامی برای توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی مجازات شش ماه تا دو سال حبس پیش بینی نموده است؛ فلذا نمی توان گفت توهین به لباس یک روحانی شدیدتر از توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 513 ـ هرگاه شخصی را که شبانه و به طور مشکوکی از محل اقامت اش فراخوانده و بیرون برده اند مفقود شود دعوت کننده ضامن دیه اوست مگر اینکه ثابت کند که دعوت شده زنده است یا اگر فوت کرده به مرگ عادی یا علل قهری بوده که ارتباطی به او نداشته است یا اگر کشته شده دیگری او را به قتل رسانده است. این حکم در مورد کسی که با حیله یا تهدید یا هر طریق دیگری کسی را برباید و آن شخص مفقود گردد نیز جاری است. تبصره ـ هرگاه پس از دریافت دیه مشخص شود که شخص مفقود زنده است و یا قاتل شناسایی گردد دیه مسترد می گردد و چنانچه اثبات شود که دعوت کننده شخص مفقود را عمدا کشته است قصاص ثابت می شود.

مشاهده ماده 513 قانون مجازات اسلامی

ماده 514 ـ هرگاه در اثر علل قهری مانند سیل و زلزله مانعی به وجود آید و موجب آسیب گردد هیچ کس ضامن نیست گرچه شخص یا اشخاصی تمکن برطرف کردن آنها را داشته باشند و اگر سیل یا مانند آن چیزی را به همراه آورد ولکن کسی آن را جایی نامناسب مانند جای اول یا در جای بدتری قرار دهد که موجب آسیب شود عهده دار دیه است و اگر آن را از جای نامناسب بردارد و در جهت مصلحت عابران در جای مناسب تری قرار دهد ضامن نیست. تبصره 1 ـ هرگاه مانع مزبور توسط شخصی به وجود آمده باشد تغییردهنده وضعیت به حالت مناسب تر نیز ضامن نیست. تبصره 2 ـ افراد یا دستگاه هایی که مسوولیت اصلاح یا رفع آثار اینگونه حوادث را برعهده دارند در صورت تقصیر یا قصور قابل استناد در انجام وظیفه ضامن می باشند.

مشاهده ماده 514 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM