نشست قضایی شماره 1398-6348

نشست قضایی شماره 1398-6348

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6348


کد نشست:
1398-6348

تاریخ برگزاری:
1397/11/03

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
بررسی لزوم و یا عدم لزوم حضور وکیل در جلسه اخذ آخرین دفاع

پرسش:
در پرونده هایی که متهم دارای وکیل می باشد آیا اخطار به وکیل جهت حضور در جلسه اخذ آخرین دفاع ضروری است یا خیر؟ در صورت عدم اخطار به وکیل و عدم حضور وی آیا می توان بدون حضور وکیل آخرین دفاع را از متهم اخذ نمود؟ آیا جلسه رسمیت دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
بنابر صراحت تکلیف مقرر در ماده 262 قانون آیین دادرسی کیفری دعوت از وکیل یا متهم برای اخذ آخرین دفاع کفایت به عمل به حکم ماده اشعاری می نماید؛ معهذا چنانچه متهم احضار شده اعلام کند جهت آخرین دفاع محتاج حضور وکیل است با هدف حفظ حقوق دفاعی متهم در این فرض احضار وکیل وجوب قانونی دارد.

نظر اکثریت:
با عنایت به نص صریح مواد 262 و 263 قانون آیین دادرسی کیفری که با قید عبارت «یا» حضور متهم و یا وکیل وی را در جلسه رسیدگی به اخذ آخرین دفاع کافی دانسته است لذا در صورت حضور متهم دیگر نیازی به احضار وکیل وی در جلسه نیست؛ بنابراین اگر به عنوان مثال متهم به لحاظ صدور قرار تامین کیفری در زندان به سر ببرد بدون احضار وکیل می توان متهم را از زندان دعوت و آخرین دفاع را اخذ نمود.

نظر اقلیت:
1- اگرچه به صراحت مواد 262 و 263 قانون آیین دادرسی کیفری صرف وجود متهم جهت اخذ آخرین دفاع کافی است اما اگر متهم در جلسه رسیدگی عنوان داشت که قادر به دفاع از خود نمی باشد و وکیل وی می تواند دفاع موثری از وی به عمل آورد دیگر نمی توان اظهارات متهم را به عنوان آخرین دفاع اخذ نمود و در این فرض حتما می بایست وکیل متهم نیز احضار شود. اما اگر متهم اظهار داشت خودش به تنهایی قادر به دفاع می باشد و آمادگی دفاع را دارد نیازی به احضار وکیل نیست.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 41 - وکلاء مکلفند در هنگام محاکمه حضور داشته باشند مگر اینکه دارای عذر موجهی باشند. جهات زیر عذر موجه محسوب می شود: 1 - فوت یکی از بستگان نسبی یا سببی تا درجه اول از طبقه دوم. 2 - ابتلاء به مرضی که مانع از حرکت بوده یا حرکت مضر تشخیص داده شود. 3 - حوادث قهری از قبیل سیل و زلزله که مانع از حضور در دادگاه باشد. 4 - وقایع خارج از اختیار وکیل که مانع از حضور وی در دادگاه شود. وکیل معذور موظف است عذر خود را به طور کتبی با دلایل آن برای جلسه محاکمه به دادگاه ارسال دارد. دادگاه درصورتی به آن ترتیب اثر می دهد که عذر او را موجه بداند در غیر این صورت جریان محاکمه را ادامه داده و مراتب را به مرجع صلاحیتدار برای تعقیب انتظامی وکیل اطلاع خواهد داد. درصورتی که جلسه دادگاه به علت عذر وکیل تجدید شود دادگاه باید علت آن و وقت رسیدگی بعدی را به موکل اطلاع دهد. در این صورت جلسه بعدی دادگاه به علت عدم حضور وکیل تجدید نخواهد شد.

مشاهده ماده 41 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 262 ـ بازپرس پس از پایان تحقیقات و در صورت وجود دلایل کافی بر وقوع جرم به متهم یا وکیل وی اعلام می کند که برای برائت یا کشف حقیقت هر اظهاری دارد به عنوان آخرین دفاع بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند یا مدرکی ابراز نماید که در کشف حقیقت یا برائت موثر باشد بازپرس مکلف به رسیدگی است

مشاهده ماده 262 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 263 ـ در صورتی که متهم یا وکیل وی برای اخذ آخرین دفاع احضار شود و هیچ یک از آنان بدون اعلام عذر موجه حضور نیابد بدون اخذ آخرین دفاع اتخاذ تصمیم می شود.

مشاهده ماده 263 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM