نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/06/08

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر گلوگاه

موضوع:
الزام مشتری به تادیه ثمن در عقد بیع

پرسش:
هرگاه خریدار هنگام بیع توان پرداخت ثمن را نداشته باشد و امید به پرداخت ثمن هم نرود وضعیت حقوقی بیع چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: با توجه به ماده 362 قانون مدنی از جمله آثار بیعی که صحیحا واقع شده باشد این است که عقد بیع مشتری را به تادیه ثمن ملزم می کند و به موجب ماده 394 قانون مدنی مشتری باید ثمن را در موعد و در محل و بر طبق شرایطی که در عقد بیع مقرر شده است تادیه کند. به همین اعتبار ماده 395 همان قانون مقرر داشته است: "اگر مشتری ثمن را در موعد مقرر تادیه نکند بایع حق خواهد داشت که بر طبق مقررات راجعه به خیار تاخیر ثمن معامله را فسخ یا از حاکم اجبار مشتری را به تادیه ثمن بخواهد." بنابراین در شرایطی که برای خریدار امکان تسلیم ثمن فراهم نباشد حق حبس فروشنده قابل اجرا است.

نظر اتفاقی:
بیع در حکم موردی است که ثمن وجود خارجی ندارد یا پیش از عقد تلف شده است. قانون مدنی در این باره حکمی ندارد ولی از معاوضی بودن بیع و شباهت کامل احکام مربوط به مبیع و ثمن به خوبی برمی آید که نداشتن قدرت تسلیم ثمن هنگام قرار داد نیز باعث بطلان بیع می شود اما اگر ناتوانی پرداخت ثمن بعد از عقد عارض شود عقد باطل نیست.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 362 - آثار بیعی که صحیحا واقع شده باشد از قرار ذیل است: 1 - به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن می شود؛ 2 - عقد بیع بایع را ضامن درک مبیع و مشتری را ضامن درک ثمن قرار می دهد؛ 3 - عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم می نماید؛ 4 - عقد بیع مشتری رابه تادیه ثمن ملزم می کند.

مشاهده ماده 362 قانون مدنی

ماده 394 - مشتری باید ثمن را در موعد و در محل و بر طبق شرایطی که در عقد بیع مقرر شده است تادیه نماید.

مشاهده ماده 394 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM