نشست قضایی شماره 1400-8568

نشست قضایی شماره 1400-8568

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8568


کد نشست:
1400-8568

تاریخ برگزاری:
1399/10/25

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
میزان تغلیظ دیه زن در باب مسئولیت صندوق تامین خسارات بدنی

پرسش:
در تصادف منتهی به فوت یک زن در ماه حرام مقصر حادثه متواری می گردد و تحقیقات دادسرا جهت شناسایی متهم به نتیجه نرسیده و پرونده جهت صدور رای از محل صندوق تامین به دادگاه ارسال شده است. با توجه به ماد 555 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 آیا تغلیظ دیه نیز بر اساس دیه کامل زن یعنی یک سوم دیه کامله زن باید باشد یا یک سوم از دیه کامل بدون لحاظ جنسیت؟

نظر هیئت عالی:
در فرض پرسش میزان تغلیظ دیه بر اساس دیه کامل مرد سنجیده می شود؛ نتیجتا نظریه اکثریت در باب مسیولیت صندوق تامین خسارات بدنی به میزان مذکور صحیح می باشد.

نظر اکثریت:
حسب ماده 8 قانون بیمه شخص ثالث حداقل مبلغ بیمه در بخش خسارات بدنی معادل دیه یک مرد مسلمان در ماه های حرام می باشد و این بدین معنی است که بیمه گر با اخذ حق بیمه مازاد بر دیه کامل پرداخت دیه بیش از دیه کامل در ماه های حرام را تعهد نموده است. از طرفی حسب صراحت ماده 556 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 حکم تغلیظ دیه در مواردی که بیت المال مسیول پرداخت دیه است نیز جاری است و بنابراین در فرض سوال صندوق تامین خسارات بدنی ملزم به پرداخت تغلیظ دیه می باشد. اما در خصوص میزان تغلیظ با توجه به نص صریح قانون بیمه شرکت های بیمه و صندوق تامین خسارت بدنی مکلف اند دیه زن را بدون در نظر داشتن جنسیت مثل دیه مرد بپردازند؛ بنابراین در فرض پرسش میزان تغلیظ نیز بر اساس دیه کامل مرد سنجیده می شود و حکم به پرداخت یک فقره دیه کامل مرد مسلمان به اضافه یک سوم دیه کامله صادر می شود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه اگر جانی شناسایی می شد به عنوان تغلیظ ملزم به پرداخت یک سوم دیه زن بود بنابراین صندوق تامین خسارات بدنی نیز از باب تغلیظ ملزم به پرداخت یک سوم دیه زن می باشد.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه اصل بر پرداخت یک دیه کامل توسط قاتل یا قایم مقام وی هست و تغلیظ آن از حیث زمان و مکان قایم به شخص جانی است لذا تحمیل مازاد بر دیه به عنوان تغلیظ بر بیت المال که صرفا از حیث حرمت دما عهده دار پرداخت آن شده است فاقد وجاهت قانونی است و بنابراین صندوق تامین خسارات بدنی مکلف به پرداخت تغلیظ دیه نمی باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 8 ـ در صورتی که مالی بیمه شده باشد در مدتی که بیمه باقی است نمی توان همان مال را به نفع همان شخص و از همان خطر مجددا بیمه نمود.

مشاهده ماده 8 قانون بیمه

ماده 10 ـ در صورتی که مالی به کمتر از قیمت واقعی بیمه شده باشد بیمه گر فقط به تناسب مبلغی که بیمه کرده است با قیمت واقعی مال مسئول خسارت خواهد بود.

مشاهده ماده 10 قانون بیمه

ماده 555 ـ هرگاه رفتار مرتکب و فوت مجنی علیه هر دو در ماه های حرام «محرم رجب ذی القعده وذی الحجه» یا در محدوده حرم مکه واقع شود خواه جنایت عمدی خواه غیرعمدی باشد علاوه بر دیه نفس یک سوم دیه نیز افزوده می گردد. سایر مکان ها و زمان های مقدس و متبرک مشمول حکم تغلیظ دیه نیست. تبصره ـ معیار شروع و پایان ماه های حرام مغرب شرعی است مانند ماه رجب که از مغرب شرعی آخرین روز ماه جمادی الثانی شروع و با مغرب شرعی آخرین روز ماه رجب به پایان می رسد.

مشاهده ماده 555 قانون مجازات اسلامی

ماده 556 ـ در حکم تغلیظ دیه فرقی میان بالغ و غیربالغ زن و مرد و مسلمان و غیرمسلمان نیست. سقط جنین نیز پس از پیدایش روح مشمول حکم تغلیظ است. تغلیظ دیه در مواردی که عاقله یا بیت المال پرداخت کننده دیه باشد نیز جاری است. در قتل عمدی که به علت عدم امکان قصاص یا عدم جواز آن دیه پرداخت می شود نیز این حکم جاری است.

مشاهده ماده 556 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM