نشست قضایی شماره 1397-5278

نشست قضایی شماره 1397-5278

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5278


کد نشست:
1397-5278

تاریخ برگزاری:
1380/12/12

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر آباده

موضوع:
مطالبه خسارت ناشی از قرار تامین خواسته

پرسش:
الف) با توجه به بند (د) ماده 108 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی چنان چه مدعی محکوم به بی حقی شود آیا پرداخت وجه تودیع شده بابت خسارت بدون طرح دعوا و اثبات ورود خسارت به خوانده جایز است یا خیر؟ب) در صورتی که طرح دعوا ضرورت دارد چنان چه ذی نفع مبادرت به طرح دعوا نکند آیا می توان وجه سپرده شده را به وی مسترد کرد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
بند (الف) خیر زیرا اولا : خسارت در بند (د) ماده مزبور با قید ممکن است به طرف مقابل وارد آید آورده شده است که نشانگر فرض عدم ورود خسارت نیز می باشد؛ لذا خوانده می باید اثبات کند که در اثر تامین خواسته به وی خسارتی وارد شده است. ثانیا حسب صراحت ماده 120 قانون آیین دادرسی مدنی خوانده می تواند خسارتی را که از قرار تامین به او وارد شده است مطالبه کند و مطالبه مستلزم درخواست است هرچند رعایت تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی ضرورت ندارد.

نظر اتفاقی:
الف) در بند (د) از ماده 108 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قید شده» خواهان خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقدا به صندوق دادگستری بپردازد:« مبین آن است که احتمال ورود « ممکن است » و به کار بردن کلمه خسارت به خوانده دعوا وجود دارد و چه بسا ممکن است دعوا در مدت زمان کوتاهی منتهی به صدور حکم بر بی حقی خواهان گردد و یا زمان دادرسی نیز طولانی گردد لکن هیچ گونه زیانی که ناشی از تامین خواسته باشد به خوانده دعوا وارد نشود. بنابراین پرداخت وجه تودیع شده به خوانده بدون ورود خسارت هیچ گونه توجیهی ندارد و از مصادیق دارا شدن بدون علت است که جایز نیست و همان گونه که نام این خسارت نیز خسارت احتمالی نهاده شده است امکان دارد که در جریان تامین خواسته ضرر و یا زیانی به خوانده وارد شده و امکان دارد ضرری متوجه وی نشود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 108 - خواهان می تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن دادخواست راجع به اصل دعوا یا در جریان دادرسی تا وقتی که حکم قطعی صادر نشده است در موارد زیر از دادگاه درخواست تامین خواسته نماید و دادگاه مکلف به قبول آن است: الف - دعوا مستند به سند رسمی باشد. ب - خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد. ج - در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون دادگاه مکلف به قبول درخواست تامین باشد. د - خواهان خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقدا به صندوق دادگستری بپردازد. تبصره- تعیین میزان خسارت احتمالی با درنظر گرفتن میزان خواسته به نظر دادگاهی است که درخواست تامین را می پذیرد. صدور قرار تامین موکول به ایداع خسارت خواهد بود.

مشاهده ماده 108 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 120 - درصورتی که قرار تامین اجرا گردد و خواهان به موجب رای قطعی محکوم به بطلان دعوا شود و یا حقی برای او به اثبات نرسد خوانده حق دارد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ حکم قطعی خسارتی را که از قرار تامین به او وارد شده است با تسلیم دلایل به دادگاه صادرکننده قرار مطالبه کند. مطالبه خسارت در این مورد بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی صورت می گیرد. مفاد تقاضا به طرف ابلاغ می شود تا چنانچه دفاعی داشته باشد ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ با دلایل آن را عنوان نماید. دادگاه در وقت فوق العاده به دلایل طرفین رسیدگی و رای مقتضی صادر می نماید. این رای قطعی است. در صورتی که خوانده در مهلت مقرر مطالبه خسارت ننماید وجهی که بابت خسارت احتمالی سپرده شده به درخواست خواهان به او مسترد می شود.

مشاهده ماده 120 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM