نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/02/17

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
بررسی امکان یا عدم امکان جرح گواه در دادسرا و تکلیف مقام قضایی تحقیق در صورت طرح موضوع جرح گواه

پرسش:
با توجه به مقررات قوانین آیین دادرسی کیفری و مجازات اسلامی هر دو مصوب سال 1392 آیا جرح گواه در دادسرا امکان دارد یا خیر؟ در صورت طرح موضوع جرح شاهد در دادسرا؛ تکلیف قانونی دادیار یا بازپرس چیست؟

نظر هیئت عالی:
هرچند که بلحاظ مقررات قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی امکان جرح شاهد در دادسرا و دادگاه وجود دارد ولی اگر مستند دادگاه تنها شهادت شهود باشد و شهود هم شاهد شرعی محسوب گردند در این صورت جرح شاهد صرفا در دادگاه موضوعیت دارد. در نتیجه نظریه اکثریت تایید می گردد.

نظر اکثریت:
جرح گواه در دادسرا نیز قابلیت تحقق دارد لیکن قاضی تحقیق تکلیفی نسبت به اتخاذ تصمیم در خصوص آن ندارد.

نظر اقلیت:
با توجه به 1- وفق منطوق ماده 193 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 و ذکر مرجع دادگاه در آن؛ علیرغم در مقام بیان بودن قانونگذار و اطلاع از رسیدگی تحقیقات مقدماتی دعاوی کیفری در دادسرا حاکی از عدم امکان جرح گواه در دادسرا نزد مقام قضایی تحقیق است و این امر مطابق اطلاق ماده 211 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 مورد تایید قرار گرفته است 2- در صورت اعتقاد به وقوع موضوع جرح گواه در دادسرا باید تکلیف رسیدگی و اتخاذ تصمیم در خصوص آن را نیز پذیرفت و عدم رسیدگی و اتخاذ تصمیم مغایر نص ماده 193 قانون فوق است 3- در صورت ادای شهادت مبنی بر وجود یا فقدان شرایط شاهد عادل در گواه تعریف شده؛ این امر در حصول علم قاضی تحقیق بر وقوع یا عدم وقوع بزه موثر بوده و طبق وحدت ملاک حاصله از ماده 187 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 اقدام می گردد بنابراین جرح اصطلاحی در دادسرا محقق نمی گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 211 ـ بازپرس می تواند در صورتی که شاهد یا مطلع واجد شرایط شهادت نباشد بدون یادکردن سوگند اظهارات او را برای اطلاع بیشتر استماع کند.

مشاهده ماده 211 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 187 ـ در شهادت شرعی نباید علم به خلاف مفاد شهادت وجود داشته باشد. هرگاه قرائن و امارات بر خلاف مفاد شهادت شرعی باشد دادگاه تحقیق و بررسی لازم را انجام می دهد و در صورتی که به خلاف واقع بودن شهادت علم حاصل کند شهادت معتبر نیست.

مشاهده ماده 187 قانون مجازات اسلامی

ماده 193 ـ جرح شاهد شرعی باید پیش از ادای شهادت به عمل آید مگر آنکه موجبات جرح پس از شهادت معلوم شود. در این صورت جرح تا پیش از صدور حکم به عمل میآید و در هر حال دادگاه مکلف است به موضوع جرح رسیدگی و اتخاذ تصمیم کند.

مشاهده ماده 193 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM