نشست قضایی شماره 1398-6372

نشست قضایی شماره 1398-6372

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6372


کد نشست:
1398-6372

تاریخ برگزاری:
1397/07/18

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گالیکش

موضوع:
بررسی نحوه اجرای مجازات حبس در فرض عجز از پرداخت جزای نقدی

پرسش:
فردی محکوم به پرداخت مثلا چهل میلیون ریال جزای نقدی در حق صندوق دولت جایگزین یک سال حبس تعزیری می گردد و دادنامه صادره قطعیت یافته است؛ چنانچه محکوم علیه عاجز از پرداخت جزای نقدی باشد و یا عمدا از پرداخت جزای نقدی امتناع کند و به زندان معرفی شود آیا پس از سپری شدن چند روز از اجرای مجازات حبس می تواند با واریز جزای نقدی بدل از حبس موجبات آزادی خود را از زندان فراهم کند یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
متهمی که به پرداخت جزای نقدی به عنوان مجازات جایگزین حبس محکوم گردیده در صورت عجز از پرداخت مجازات اصلی اجرا می گردد؛ لهذا معرفی وی به سبب عجز از پرداخت جزای نقدی موافق با ماده 70 قانون مجازات اسلامی نیست.

نظر اکثریت:
نظر اول: از مجموعه مواد 82 81 77 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 چنین بر می آید که اگر تعذر محکوم علیه عمدی باشد (تعذر از انجام مجازات جایگزین حبس) مجازات اصلی حبس اجرا می شود؛ اما اگر تعذر غیر عمدی باشد با توجه به ماده 81 محکوم علیه یک بار حق استفاده از مجازات جایگزین حبس را پس از تعذر غیر عمدی (عدم انجام جایگزین حبس) را دارد؛ ولی برای بار دوم اگر مجازات حبس اجرا نشد مجازات اصلی اجرا می شود و در فرض سوال در صورتی که محکوم علیه به زندان رفت در راستای اجرای ماده 77 قانون مجازات اسلامی به پیشنهاد قاضی اجرای احکام کیفری برای یک بار مجازات جایگزین حبس یا جزای نقدی اجرا می شود.

نظر اقلیت:
با توجه به این که در فرض سوال محکوم علیه یا غیر عمد عاجز از پرداخت مجازات جایگزین حبس می باشد و محکوم علیه به واسطه عجز از پرداخت و اجرای مجازات اصلی وارد زندان شده است و مستندا به ماده 70 قانون مجازات اسلامی به محض ورود به زندان و اجرای مجازات اصلی امکان برگشت به مجازات جایگزین حبس نمی باشد و در رد نظر اول باید بیان شود که ماده 77 قانون مجازات اسلامی در خصوص پیشنهاد قاضی اجرای احکام کیفری در مورد مجازات جایگزین حبس است؛ اما در فرض سوال محکوم علیه به واسطه مجازات اصلی محکوم به حبس شده است و خروج موضوعی نسبت به ماده مذکور دارد.

نظر ابرازی:
امکان جایگزین حبس پس از ورود محکوم علیه به زندان وجود دارد؛ زیرا تفسیر به نفع متهم و هم چنین تفسیر در راستای فعل اجرای مجازات جایگزین حبس که هدف قانونگذار عدم اجرای مجازات حبس است می باشد به این ترتیب می توان عبارت عجز از پرداخت جزای نقدی را تفسیر کرد که محکوم علیه در طول دوران حبس خود عاجز از پرداخت جزای نقدی می باشد ولی اگر در طول دوران حبس امکان پرداخت جزای نقدی برای محکوم علیه به وجود بیاید می توان جزای نقدی را از محکوم علیه گرفت و ایشان آزاد گردد و در رد نظر اول باید گفت ماده 77 صرفا در راستای تبدیل یا تخفیف مجازات جایگزین حبس است ولی در فرض سوال مجازات اصلی اجرا شده است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 81 ـ چنانچه محکوم از اجرای مفاد حکم یا دستورهای دادگاه تخلف نماید به پیشنهاد قاضی اجرای احکام و رای دادگاه برای بار نخست یک چهارم تا یک دوم به مجازات مورد حکم افزوده می شود و در صورت تکرار مجازات حبس اجراء می گردد. تبصره ـ دادگاه در متن حکم آثار تبعیت و تخلف از مفاد حکم را به طور صریح قید و به محکوم تفهیم می کند. قاضی اجرای احکام نیز در ضمن اجراء با رعایت مفاد حکم دادگاه و مقررات مربوط نحوه نظارت و مراقبت بر محکوم را مشخص می نماید.

مشاهده ماده 81 قانون مجازات اسلامی

ماده 77 ـ قاضی اجرای احکام می تواند با توجه به وضعیت محکوم و شرایط و آثار اجرای حکم تشدید تخفیف تبدیل یا توقف موقت مجازات مورد حکم را به دادگاه صادرکننده رای پیشنهاد کند. قاضی مذکور به تعداد لازم مددکار اجتماعی و مامور مراقبت در اختیار دارد.

مشاهده ماده 77 قانون مجازات اسلامی

ماده 70 ـ دادگاه ضمن تعیین مجازات جایگزین مدت مجازات حبس را نیز تعیین می کند تا در صورت تعذر اجرای مجازات جایگزین تخلف از دستورها یا عجز از پرداخت جزای نقدی مجازات حبس اجراء شود.

مشاهده ماده 70 قانون مجازات اسلامی

ماده 82 ـ چنانچه اجرای تمام یا بخشی از مجازات های جایگزین حبس با مانعی مواجه گردد مجازات مورد حکم یا بخش اجراء نشده آن بعد از رفع مانع اجراء می گردد. چنانچه مانع مذکور به واسطه رفتار عمدی محکوم و برای متوقف کردن مجازات ایجاد گردد مجازات اصلی اجراء می شود.

مشاهده ماده 82 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM