نشست قضایی شماره 1398-5894

نشست قضایی شماره 1398-5894

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5894


کد نشست:
1398-5894

تاریخ برگزاری:
1397/02/15

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر بهار

موضوع:
قرار گرفتن موارد کسب امتیاز مال و دریافت وجه از طریق رایانه یا عابربانک تحت عنوان کلاهبرداری اینترنتی

پرسش:
آیا وصول و دریافت وجه و یا کسب مال یا امتیاز از طریق سیستمهای رایانه ای و یا عابر بانک را می بایست مشمول قانون جرایم رایانه ای دانست و طبق آن قانون رسیدگی نمود؟ آیا صرفا عنوان کلاهبرداری اینترنتی به آن عمل صدق می کند؟

نظر هیئت عالی:
نظریه هیات عالی منطبق با نظریه شماره 7/95/2922 مورخ 1395/11/16 اداره کل حقوقی قوه قضاییه است که پاسخ سوال مطروحه می باشد نظریه اشعاری بشرح زیر عینا نقل می گردد:

نظر اکثریت:
اگر تحصیل مال بوسیله اختلال داده پیام باشد (کلاهبرداری رایانه) است ولی اگر خللی در داده ها ایجاد نشود (کلاهبرداری رایانه ای نیست. مثل کسی که کارتش را به کسی داده تا وجهی برداشت کند اگر مازاد برداشت کند یا کسی که با تلفن شخصی را پای عابر بانک بکشاند و پول برداشت می کند مشمول این قانون زمانی است که داده های رایانه ای تغییر داده شوند.

نظر اقلیت:
کلاهبرداری اینترنتی است 1- در زمان تصویب این قانون با اضافه کردن کلمات منظور در وسعت واقعی دایره این قانون است 2- با تفسیر مضیق این قانون شامل متخصصین هک را شامل خواهد شد 3- منظور این قانون این است که هرگاه وسیله جرم سیستم کامپیوتری است شامل این قانون باشد. 4- رویه تفسیر موسع را پذیرفته است 5- اگر مشمول این قانون باشد در برخی موارد مجازات طبق این قانون سبک و کم است نسبت به (قانون کلاهبرداری سنتی) 6- داده ها موضوع این قانون است 7- مباشرت معنوی یا واقعی بی تاثیر است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 6 ـ هر کس به طور غیرمجاز مرتکب اعمال زیر شود جاعل محسوب و به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا یکصد میلیون (100.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد: الف) تغییر یا ایجاد داده های قابل استناد یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده به آنها. ب) تغییر داده ها یا علائم موجود در کارت های حافظه یا قابل پردازش در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا تراشه ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده ها یا علائم به آنها.

مشاهده ماده 6 قانون جرایم رایانه ای

ماده 17ـ هر کس به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر کند یا دسترس دیگران قرار دهد به نحوی که منجر به ضرر یا عرفا موجب هتک حیثیت او شود به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (5.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 17 قانون جرایم رایانه ای

ماده 1ـ هرکس به طور غیرمجاز به داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (5.000.000) ریال تا بیست میلیون (20.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 1 قانون جرایم رایانه ای

ماده 6 ـ ماموران راهنمایی و رانندگی به جز در موارد مصرح قانونی و موارد تصادفات منجر به جرح و قتل مجاز به توقیف وسیله نقلیه موتوری نمی باشند.

مشاهده ماده 6 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

ماده 29ـ نقل و انتقال خودرو به موجب سند رسمی انجام می شود دارندگان وسایل نقلیه مکلفند قبل از هرگونه نقل و انتقال وسایل مذکوردر دفاتر اسناد رسمی ابتدا به ادارات راهنمایی و رانندگی یا مراکز تعیین شده از سوی راهنمایی و رانندگی برای بررسی اصالت وسیله نقلیه هویت مالک پرداخت جریمه ها و دیون معوق و تعویض پلاک به نام مالک جدید مراجعه نمایند. تبصره 1ـ نیروی انتظامی می تواند با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور امکان استقرار دفاتر اسناد رسمی را به تعداد کافی در مراکز تعویض پلاک فراهم آورد. تبصره 2ـ آیین نامه نحوه اجرای این ماده و نحوه حضور دوره ای و با رعایت نوبت برای تمامی دفاتر اسناد رسمی در مراکز تعویض پلاک توسط وزارتخانه های دادگستری و کشور و نیروی انتظامی ظرف یک ماه تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد.

مشاهده ماده 29 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

ماده 663 ـ قطع اندام تناسلی فلج موجب یک سوم دیه کامل و فلج کردن اندام سالم موجب دو سوم دیه کامل است لکن در قطع اندام عنین ثلث دیه کامل ثابت است. تبصره ـ قطع قسمتی از اندام فلج به نسبت تمام اندام تناسلی خواه قسمت مقطوع ختنه گاه باشد خواه غیر آن دیه دارد.

مشاهده ماده 663 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM