نشست قضایی شماره 1398-6082

نشست قضایی شماره 1398-6082

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6082


کد نشست:
1398-6082

تاریخ برگزاری:
1397/07/03

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر بوانات

موضوع:
دستور رفع اثر از سوابق کیفری غیر موثر توسط دادستان

پرسش:
آیا دادستان می تواند طی دستوری خطاب به مرجع انتظامی از سوابق کیفری غیر موثر اشخاص رفع اثر نماید؟ (توضیحا اینکه سوابقی از انگشت نگاری مرجع انتظامی اخذ می شود بعضا مشمول اعاده حیثیت شده یا منجر به صدور حکم برایت شده است.)

نظر هیئت عالی:
با توجه به تبصره یک ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و آیین نامه سجل قضایی اصلاحی 1387 (به ویژه ماده 20 آن) مرجع تشخیص و صدور گواهی عدم سوء پیشینه کیفری دادسرا است و نه نیروی انتظامی و لذا دادستان می تواند به مرجع انتظامی (ضابطان) مراتب درج فقدان سابقه کیفری موثر در خصوص متهم در سامانه های مربوط را اعلام دارد و مرجع مزبور موظف به انجام دستور دادستان است. بدیهی است که صدور دستور رفع اثر از سوابق (نظیر بانک اطلاعات مجرمین سابقه دار و.. .) به صورت محو اطلاعات اداری و انتظامی موجود در سامانه صحیح نمی باشد. بنابراین نظریات قضات محترم دادگستری شهرستان بوانات استان فارس در حدود یاد شده مورد تایید است.

نظر اکثریت:
بله دادستان می تواند از باب نظارت بر ضابطین و به عنوان مدعی العموم چنین دستوری را صادر نماید؛ کما اینکه چنین دستوری کاملا مطابق قانون (تبصره یک ماده 25 قانون مجازات اسلامی ) می باشد.

نظر ابرازی:
صدور چنین دستوری توسط دادستان شهرستان ممکن نیست؛ زیرا امکان اجرایی آن وجود ندارد و مرجع انتظامی شهرستان نمی تواند در سیستم خود از سوابق کیفری اشخاص رفع اثر نماید این موضوع باید از طریق مراجع بالاتر مثل دادستانی کل کشور و ستاد ناجا پیگیری شود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM