نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/04/10

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
نحوه رسیدگی به دعاوی مرتبط مطرح در شعب مختلف

پرسش:
چنان چه چند پرونده که دعاوی آن ارتباط کامل با یکدیگر داشته در چند شعبه مطرح باشند ارجاع پرونده از ناحیه مقام ارجاع به کدام یک از شعب باید انجام شود و ملاک و معیار در این خصوص چیست؟

نظر هیئت عالی:
اگر دعوای واحد یا دعاوی متعددی که ارتباط کامل با یکدیگر دارند در شعبات مختلف دادگاه مطرح باشد علی الاصول پرونده ها باید به شعبه ایی که سبق تصمیم دارد ارجاع شود ولی در صورتی که مقام ارجاع کننده بخواهد پرونده را به شعبه دیگری ولو سبق تصمیم نداشته باشد ارجاع نماید با عنایت به مفهوم و منطوق ماده 103 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی بلامانع است. آن چه محرز است باید این گونه پرونده ها به منظور جلوگیری از صدور آرای متناقض به شعبه واحدی ارجاع شود.

نظر اتفاقی:
مطابق ماده 141 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی بین دو دعوا وقتی ارتباط کامل موجود است که اتخاذ تصمیم در هر یک موثر در دیگری باشد در این صورت مطابق ماده 89 ناظر بر بند ( 1) ماده 84 قانون مذکور دادگاهی که پرونده اخیر به آن ارجاع شده باید از رسیدگی خودداری نموده و مطابق ماده 103 همان قانون پرونده را به نظر مقام ارجاع برساند تا جهت رسیدگی توام پرونده را به شعبه ای که اولین پرونده به آن ارجاع شده است ارسال نماید. در این رابطه شعبه اخیرالذکر مکلف به رسیدگی است و نمی تواند به این ادعا که دعاوی با هم ارتباط کامل ندارند از رسیدگی به پرونده ارسالی امتناع کند. استنکاف از رسیدگی تخلف انتظامی است که قابل تعقیب انتظامی خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 103 - اگر دعاوی دیگری که ارتباط کامل با دعوای طرح شده دارند در همان دادگاه مطرح باشد دادگاه به تمامی آنها یکجا رسیدگی می نماید و چنانچه در چند شعبه مطرح شده باشد در یکی از شعب با تعیین رئیس شعبه اول یکجا رسیدگی خواهد شد. درمورد این ماده وکلا یا اصحاب دعوا مکلفند از دعاوی مربوط دادگاه را مستحضر نمایند.

مشاهده ماده 103 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 141 - خوانده می تواند در مقابل ادعای خواهان اقامه دعوا نماید. چنین دعوایی درصورتی که با دعوای اصلی ناشی از یک منشاء بوده یا ارتباط کامل داشته باشد دعوای متقابل نامیده شده و تواما رسیدگی می شود و چنانچه دعوای متقابل نباشد در دادگاه صالح به طور جداگانه رسیدگی خواهد شد. بین دو دعوا وقتی ارتباط کامل موجود است که اتخاذ تصمیم در هریک موثر در دیگری باشد.

مشاهده ماده 141 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM