نشست قضایی شماره 1400-8440

نشست قضایی شماره 1400-8440

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8440


کد نشست:
1400-8440

تاریخ برگزاری:
1399/09/04

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
وصف کیفری یا حقوقی خوردن اغذیه توسط شخصی که قصد سرقت داشته

پرسش:
شخصی به قصد سرقت وارد منزلی می شود که مالک آن در سفر می باشد و چند روز در منزل مالک حضور داشته و اقدام به خوردن میوه و گوشت و اغذیه موجود در منزل می نماید؛ لیکن موفق به سرقت سایر اموال نمی گردد؛ صرف نظر از بزه ورود به عنف به منزل غیر آیا خوردن میوه و گوشت و سایر اغذیه در فرض پرسش جرم است یا خیر و در صورت جرم بودن مصداق چه جرمی است؟

نظر هیئت عالی:
با لحاظ اینکه در فرض پرسش رفتار متهم از مصادیق بزه های پیش بینی شده در قوانین جزایی نظیر سرقت تخریب اتلاف عمدی مال غیر و.. . نمی باشد و نظر به اصل قانونی بودن جرم و مجازات (ماده 2 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392) با نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شیراز موافقم؛ توضیح اینکه در موارد خاصی نظیر قانون واردین به مهمانخانه ها و.. . یا بزه کلاشی موضوع ماده 712 قانون تعزیرات جرم انگاری برای رفتارهای مشابه شده است که از فرض پرسش حاضر خارج است.

نظر اکثریت:
اکثریت رفتار ارتکابی موضوع پرسش را جرم می دانند لیکن در خصوص اینکه مصداق چه بزهی می باشد با هم اختلاف دارند؛ نظریات و استدلالات همکاران به شرح ذیر می باشد:

نظر اقلیت:
برای تحقق هر بزه لازم است که رکن مادی و معنوی محقق گردد. در بزه سرقت لازم است که ربودن و انتقال مال از مکانی به مکان دیگر تحقق یابد. در فرض پرسش اغذیه به خارج از منزل منتقل نشده است و خوردن اغذیه از مصادیق ربایش نمی باشد بنابراین بزه سرقت و شروع به سرقت محقق نشده است. از طرفی وی قصد سرقت اغذیه را نداشته است و قصد بیرون بردن آن ها از منزل را نداشته لذا عنصر معنوی نیز وجود ندارد. از طرفی خوردن اغذیه از مصادیق تخریب و اتلاف مال نمی باشد و در عرف چنین عملی را تخریب نمی گویند. بنابراین در فرض پرسش بزهی انجام نیافته و مالک اغذیه از طریق دادگاه حقوقی باید خسارات خود را بخواهد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

ماده 712 ـ هر کس تکدی یا کلاشی را پیشه خود قرار داده باشد و از این راه امرار معاش نماید یا ولگردی نماید به حبس از یک تا سه ماه محکوم خواهد شد و چنانچه با وجود توان مالی مرتکب عمل فوق شود علاوه بر مجازات مذکور کلیه اموالی که از طریق تکدی و کلاشی به دست آورده است مصادره خواهد شد.

مشاهده ماده 712 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM