فروش ملک توسط وکیل و عدم قید میزان ثمن در سند رسمی
پرسش:
شخصی به دیگری وکالت می دهد که ملک او را بفروشد و وکیل ملک را بدون اینکـه میـزان ثمن را در سند رسمی قید کند به شخص ثالث می فروشد. سـپس وکیـل فـوت مـی کنـد در صورتی که احراز دقیق ثمن رد و بدل شده بر دادگاه مشخص نباشـد آیـا معاملـه بـه علـت مجهول بودن مبلغ ثمن غیرنافذ است؟
نظر هیئت عالی:
هرچند عدم قید مبلغ مورد معامله (بهای مـورد معاملـه) در سند رسمی بعید به نظر می رسد چنانچه برای دادگاه با رسیدگی به ادله اثبـات دعوای طرفین میزان ثمن معین و مشخص نشود به نحوی که اساس بیع نیز مورد اخـتلاف باشد به این لحاظ که از آثار بیع صحیح این است که عقد بیع مشتری را به تادیه ثمن ملـزم می کند و ثمن مجهول می باشد به نظر می رسد که بیع مزبور صحیح نباشد.
نظر اکثریت:
علم طرفین من جمله وکیل به میزان ثمن حتی اگر در بیع نامه (قولنامه) ذکر نشده باشد موجب جهل به یکی از عوضین نیست و اگر موکل نتواند دلیلی بر جهل وکیل به ثمن معامله بیاورد بـا استفاده از اصولی من جمله اصالت الصحه و اصل عقلایی بودن معاملات بیع صحیح واقع شده است.
نظر اقلیت:
با توجه به عدم درج ثمن در قولنامه و فروش ملک توسط وکیل رعایت مصلحت موکل نشده و با توجه به ماده 667 قانون مدنی معامله غیرنافذ است.
ماده 667 - وکیل باید در تصرفات و اقدامات خود مصلحت موکل را مراعات نماید و از آن چه که موکل بالصراحه به او اختیار داده یا بر حسب قرائن و عرف و عادت داخل اختیار اوست تجاوز نکند.