نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/07/16

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر شاهرود

موضوع:
صدور چک از حساب مشترک

پرسش:
الف ـ چنانچه 2 نفر روی چک را امضا نمایند (صادرکننده چک 2 نفر است) مسوولیت هریک از صادرکنندگان چک در مقابل دارنده چک نسبی است یا تضامنی؟ب ـ چنانچه بیـن 2 نفر صادرکننده چک فوق توافـق گردیده مسـوولیت هر یـک به ترتیب 30% و70% مبلغ چک است (چنانکه درمواردی که کارتکس افتتاح حساب بانکها وجود دارد) این توافق چه تاثیری درحقوق اشخاص ثالث که اطلاعی از توافق مذکور ندارد خواهد داشت ؟

نظر هیئت عالی:
مسیولیت تضامنی در حقوق تجارت ایران یک استثناء است و اصل بر عدم تضامن است مگر در مواردی چون ماده 249 قانون تجارت که نص صریح قانونی وجود دارد و از ماده مرقوم چنین استنباط می شود که مسیولیت تضامنی در امضاء کنندگان اسناد برواتی (صادر کننده و ظهر نویس و.. . ) طولی است و هرگونه توافق بین صادر کننده و سایر امضاء کنندگان چک خللی به حقوق شخص ثالث وارد نمی کند و اصل نسبی بودن مسیولیت صادر کنندگان در قبال دارنده ی چک بالمناصفه است و در صورتی که دو نفر صادر کننده چک باشند صرف نظر از تقسیم مسیولیت بین خود نسبت به پرداخت وجه چک در مقابل دارنده چک مسیولیت نسبی و بالمناصفه دارند.

نظر اتفاقی:
اگر 10 نفر افتتاح حساب کنند هر یک یک دهم مبلغ چک مسیولند ( مسیولیت نسبی )

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM