نشست قضایی شماره 1397-5357

نشست قضایی شماره 1397-5357

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5357


کد نشست:
1397-5357

تاریخ برگزاری:
1380/05/23

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر کلاردشت

موضوع:
جواز مطالبه اجرت المثل منافع در زمان تصرف عدوانی

پرسش:
در خصوص تبصره ذیل ماده 165 قانون آیین دادرسی مدنی توضیح دهید.

نظر هیئت عالی:
در مورد زراعت و غرس اشجار ماده 165 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امورمدنی تعیین تکلیف کرده و قضیه روشن است. ولی تبصره ماده 165 صرفا مطالبه اجرت المثل است اعم از اینکه متصرف عدوانی از منافع ملک استفاده کرده باشد یا خیر به عبارت دیگر اجرت المثل مورد مطالبه منافعی است که مالک قبلا از آن برخوردار بوده و با خارج شدن ملک از تصرف وی این منافع از بین رفته است ؛ بنابراین با درخواست محکوم علیه باید اجرت المثل ملک مورد تصرف را بپردازد.

نظر اتفاقی:
نظر اول : تبصره صرفا اجرت المثل منافعی است که خواهان قبلا از آن بهره مند می شد و از این راه کسب درآمد می کرد مثلا خانه ای را به اجاره واگذار کرده بود و شخصی عدوانا آن را تصرف نماید در این صورت اجرت المثل منافع این خانه قابل مطالبه است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 165 - درصورتی که در ملک مورد حکم تصرف عدوانی زراعت شده باشد اگر موقع برداشت محصول رسیده باشد متصرف عدوانی باید فوری محصول را برداشت و اجرت المثل را تادیه نماید. چنانچه موقع برداشت محصول نرسیده باشد چه اینکه بذر روییده یا نروییده باشد محکوم له پس از جلب رضایت متصرف عدوانی مخیر است بین اینکه قیمت زراعت را نسبت به سهم صاحب بذر و دسترنج او پرداخت کند و ملک را تصرف نماید یا ملک را تا پایان برداشت محصول در تصرف متصرف عدوانی باقی بگذارد و اجرت المثل آن را دریافت کند. همچنین محکوم له می تواند متصرف عدوانی را به معدوم کردن زراعت و اصلاح آثار تخریبی که توسط وی انجام گرفته مکلف نماید. تبصره - درصورت تقاضای محکوم له دادگاه متصرف عدوانی را به پرداخت اجرت المثل زمان تصرف نیز محکوم می نماید.

مشاهده ماده 165 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM