نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/09/06

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر داران

موضوع:
لزوم اجرای تعهد به انعقاد عقد بیع

پرسش:
آیا تعهد به انعقاد عقد بیع لازم الاجرا می باشد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی(8): برحسب مقررات ماده10قانون مدنی قراردادهای خصوصی نسبت به اشخاصی که آن را منعقد می کنند در صورتی که مخالف قانون نباشد نافذ است و همچنین بر طبق مقررات مواد 219220221 و 222 همان قانون طرفین قرارداد ملزم به اجرای تعهدات و عقودی که بر طبق قانون واقع شده می باشند و نیز به موجب ماده 214 قانون مدنی که مقرر می دارد: «مورد معامله باید مال یا عملی باشد که هریک از متعاملین تعهد به تسلیم یا ایفای آن می کنند.» در مانحن فیه اگر تعهد به انعقاد عقد بیع شود این تعهد با توجه به مواد قانونی مذکور لازم الاجرا است.

نظر اتفاقی:
بر اساس مواد 10 219 220 221 و 222 قانون مدنی طرفین ملزم به اجرای کلیه تعهداتی هستند که در حین عقود برعهده می گیرند ضمن این که تفاوتی بین عمل مادی و اعمال حقوقی نمی باشد. علاوه بر آن ذکر لفظ«عمل»که در ماده 214 قانون مدنی به عنوان مورد معامله مطرح شده است شامل عمل حقوقی نیز می¬شود چرا که این لفظ به صورت مطلق و عام در این ماده قید شده است. پس تعهد به انجام اعمال حقوقی مانند تعهد به انعقاد عقد بیع لازم الاجرا است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 219 - عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آن ها لازم الاتباع است مگر این که به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مشاهده ماده 219 قانون مدنی

ماده 220 - عقود نه فقط متعاملین را به اجرای چیزی که در آن تصریح شده است ملزم می نماید بلکه متعاملین به کلیه ی نتایجی هم که به موجب عرف و عادت یا به موجب قانون از عقد حاصل می شود ملزم می باشند.

مشاهده ماده 220 قانون مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

ماده 222 - در صورت عدم ایفای تعهد با رعایت ماده ی فوق حاکم می تواند به کسی که تعهد به نفع او شده است اجازه دهد که خود او عمل را انجام دهد و متخلف را به تادیه ی مخارج آن محکوم نماید.

مشاهده ماده 222 قانون مدنی

ماده 214 - مورد معامله باید مال یا عملی باشد که هر یک از متعاملین تعهد تسلیم یا ایفای آن را می کنند.

مشاهده ماده 214 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM